Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Viszont szeretnek
Körmenet
Intézményesül az Európai Parlament és a történelmi egyházak közötti párbeszéd
2012-01-12 Forrás: Erdély.ma
Az Európai Parlament (EP) elnöksége elfogadta Tőkés László alelnök jelentését az egyházakkal való párbeszédről. Az erről szóló csütörtöki közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2009 decemberében hatályba lépett Lisszaboni Szerződés az unió intézményei számára kötelező módon előírta, folytassanak párbeszédet az egyházakkal és vallási közösségekkel, valamint a világnézeti és szekuláris szervezetekkel. Az EP-ben Tőkés László alelnök a felelős az egyházi kapcsolatokért.
Előterjesztésében a volt református püspök beszámolt arról, hogy az intézményes párbeszéd nyitányaként 2011. május 30-án került sor az első közmeghallgatásra EP-képviselők és egyházi személyek részvételével.

A dialógus folytatásaként november 30-án tartották meg a második közmeghallgatást, amelyen az egyházon kívüli, szekuláris és humanista szervezetek vezető képviselői adták elő a párbeszéd intézményesítésére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat.

Tőkés László óvott attól, hogy a párbeszéd protokollízű formaságokban és üres frázisok kölcsönös hangoztatásában merüljön ki.

Szerinte a párbeszéd csak abban az esetben lehet érdemleges és hatékony, ha olyan konkrét kérdésekben lesz képes az egyházak és az egyházon kívüliek együttműködését megszerezni, mint például a szociális problémák megoldása, a hátrányos helyzetű emberek és társadalmi rétegek megsegítése, a kisebbségi közösségek és a migránsok befogadása.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép