Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szótfogadni
Szent Rókus és Szent Rozália kápolna oltára
A Szentatya gondolatai a keresztény egységhétről a vasárnapi Úrangyala imádsága alkalmával
2012-01-23 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa január 22-én, vasárnap délben Úrangyala imádságot mondott a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel. Rövid beszédében emlékeztetett a január 18-a és 25-e között zajló keresztény egységhétre, és arra hívott mindenkit, hogy csatlakozzon Jézus imájához, amelyet az Atyához intézett szenvedésének előestéjén: „Legyenek mindnyájan egy…, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21). Majd az imanyolcad idei mottóját idézte: „Mindnyájan elváltozunk majd Urunk, Jézus Krisztus győzelme által” (vö. 1Kor 15,51-58).
Az egységhét során elmélkedjünk Krisztus a bűn és a halál felett aratott győzelmén, vagyis a feltámadáson. Olyan esemény ez, amely átváltoztatja mindazokat, akik hisznek Benne és megnyitja az utat a halhatatlan és örök élet felé – mondta a pápa. A Jézus Krisztusba vetett hit átalakító erejének elismerése és befogadása segíti a keresztényeket a szeretetközösségre vezető úton.

Ezt követően kitért a keresztény egységhét előkészítésére, amelyet egy lengyelekből álló csoport végzett. Elmondta, hogy Lengyelország történelme során bátor harcot vívott a balsors ellen számos alkalommal bizonyítva a hit által táplált eltökéltségét. A lengyel keresztények az évszázadok során megértették és tudták, hogy valódi győzelemre csakis a mély, belső átalakuláson át vezet az út. Ezzel emlékeztetnek minket is arra, hogy a keresztény egység úgy jöhet létre, ha szívünkben változás történik: ha hagyjuk, hogy Krisztus képmására formálódjunk; ha mi is belépünk a Krisztusi új életbe, amely maga a valódi győzelem.

A keresztények látható szeretetközössége mindig felülről, Istentől jövő mű, amely alázatosan gyengeségeink elismerését kéri tőlünk és azt, hogy fogadjuk be ezt az adományt. Boldog II. János Pál pápa szavai szerint azonban minden ajándék egyben elkötelezettséget is kíván. Az Istentől jövő egység tehát elvárja tőlünk a mindennapos kitartó tevékenységet az embertársak iránti szeretetre.

Évtizedek óta – magyarázta a Szentatya – a keresztény egységhét az egyház ökumenikus tevékenységének központi részeként van jelen. A Krisztus tanítványainak szeretetközösségéért szóló imánk segít majd abban, hogy mélyebben megértsük azt, hogyan változunk át győzelme, vagyis feltámadásának hatalma által – mondta a híveknek a pápa, majd felhívta a figyelmüket arra, hogy az elkövetkezendő szerdán, vagyis Szent Pál apostol megtérésnek ünnepén esti vesperással zárul az ökumenikus imanyolcad a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában. Ezen jelen lesz számos egyház és keresztény közösség képviselője is. A pápa nagy számban vár mindenkit e liturgikus találkozóra, hogy mindannyian együtt imádkozzunk az Úrhoz, a szeretetközösség forrásához – mondta a Szentatya a vasárnapi Úrangyala imádsága alkalmával.

Olasz nyelven megemlékezett arról, hogy a Távol-Keleten, számos országban most ünneplik nagy örömmel a holdújévet. Azt kívánta ezeknek a népeknek, hogy a jelenlegi gazdasági válság ellenére is az újév az igazságosság és a béke jegyében teljen, hozzon vigaszt a szenvedőknek, a fiataloknak, akik lelkesedésükkel új reményt adhatnak a világnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép