Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Zarándokok népviseletben
A tófürdő ősszel.  Topor M.
A karácsonyra készül az egész világ – de hogyan?
2008-12-17 Forrás: Gondola
Igen sokan választják téli utazásuk időpontjának a karácsonyt közvetlenül megelőző heteket, illetve a szilveszter környéki napokat – mondta el Nagy Gábor a NagyUtazás.hu független utazási portál vezetője.
Igaz – tette hozzá a szakember – más ok motiválja ilyenkor az utazni vágyókat. A karácsonyt megelőző adventi hetekben elsősorban a különleges, hazánkban nem kapható termékek és a készülődés nálunk nem jellemző hangulata vonzza a turistákat, vagy esetleg éppen az motiválja őket, hogy kiszakadjanak a sokszor fárasztó karácsonyi bevásárlási rohamból. Míg az előző céllal útnak indulók számára a legkedveltebb úti cél a közeli Ausztria, addig utóbbiak inkább az egzotikusabb szálláshelyeket keresik fel előszeretettel.

Idén a Bécsbe induló egynapos adventi utak szinte elárasztották a piacot, a bevásárláson kívül az érdeklődők vagy a Schönbrunni kastélyt vagy Hofburgot tekinthetik meg, majd belevethetik magukat a vásárlás izgalmába. A foglalások tekintetében a december 1. és 22. közötti osztrák adventi vásárokra ellátogató utasok aránya eddig 82%, összehasonlítva az ebben az időszakban egyéb desztinációra befizetők arányát. Ez az arányszám már így is beszédes és még további foglalások várhatóak.

Szilveszterkor főleg a gyermektelen házaspárok, illetve az egyedülállók keresnek fel – lehetőségeik szerint - távoli úti célokat (akár Mexikó, Izrael), de Barcelona, Lisszabon, Prága valamint Róma, Athén és Párizs is szerepel a preferált városok listáján.

Egy közelmúltban publikált felmérés szerint a magyar internetezők közel 30 százaléka látna szívesen egy „utazást” a karácsonyfa alatt. Így akár az ünnepre, vagy az előtt jó ajándék egy élményekkel gazdagító kirándulás a világ bármely pontjára az év utolsó hónapjában is.

Vessünk most egy pillantást arra, hogy a síszezont megelőző utazási időszakban mire számítsunk a nagyvilágban! Hogyan ünneplik a december végi ünnepet a föld különböző országaiban?
Mit találunk…

- ha Németországba utazunk, ott a Weihnachtsmann, vagyis a Télapó (szó szerinti fordításban Karácsonyapó) a "felelős" a csomagok fenyőfa alá "csempészéséért". Az angoloknál Father Christmast várják a kicsik. A szigetországban azonban ne lepődjünk meg, hiszen ott nem Szentestén, hanem december 25-én reggel kapják meg az ajándékokat az emberek.

- ha Ausztráliában járunk, azt láthatjuk, hogy az európai-keresztény gyökereknek megfelelően ott is állítanak fenyőfát, bár a mi szemünkkel furcsa módon ott a nyár közepére esik az ünnep. Az ünnepi ebédet vagy vacsorát a szabadban töltik a családok, sokszor közös pikniket szerveznek.

- ha az Ibériai-félszigetre látogatunk, azt láthatjuk, hogy a spanyol gyerekek a napkeleti bölcs három királytól (Reyes Magos) várják az ajándékokat, de csak január 6-án. Mivel ez egyben a téli szünet utolsó napja is így mostanában már decemberben is kapnak játékokat, hogy ne teljen unalmasan az Ünnep. A portugálok cipői a kandalló mellé kerülnek, ahol – angol mintára – a kéményből leereszkedő O Pai Natal rejti el bennük az ajándékokat, de szintén csak december 25-én.

- ha Finnországba érkezünk, azt tapasztalhatjuk, hogy a Mikulás országában a karácsonyi menü a lazac, a sajtleves, a sült rénszarvas, majd desszertként a tejszínes szilvakrém. Szenteste a legtöbben templomba mennek.

- ha Izland, vagy Írország utazásunk célja, akkor kissé más szokásokkal találkozhatunk. Míg az előző helyen a legenda szerinti manók is szerepet kapnak a kikészített cipő ajándékkal történő megpakolásában, addig az utóbbi helyen a Télapónak sört, whiskyt és rétest-, míg a rénszarvasoknak sárgarépát készítenek ki az emberek. December 26-án sokan lóversenyre mennek.

- ha azonban a távoli célok közül az immár vízummentesen is felkereshető Egyesült Államokat választjuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a Mikulás rénszarvas szánon érkezik, a kéményen át igyekszik be a házakba és a fenyőfa alá helyezi el az ajándékokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép