Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Feszület
VIII. Sándor
Jézus születésének világossága kiárad a harmadik évezred emberiségére
2008-12-17 Forrás: Vatikáni Rádió
A szerda délelőtti általános kihallgatás alkalmával a Szentatya is érintette a betlehem-készítés gondolatát: „Ne hiányozzék otthonainkból a betlehemi jászol, amellyel megvalljuk hitünket, és amelyben ugyanakkor a hagyományok és a művészetek is fontos helyet foglalnak el. A házi betlehem-készítés egyszerű, ám ugyanakkor a legékesebb módja annak, hogy az emberré lett és közöttünk lakozó Jézusra emlékezzünk.”
A VI. Pál kihallgatási terem ezúttal is a világ számos országából érkezett zarándoknak adott otthont. A hívősereget már megérintette a karácsony örömteli és meghitt légköre, többek között azáltal is, hogy hegyi dudások jellegzetes pásztor öltözékükben megszólaltatták a Liguori Szent Alfonz alakjához fűződő legnépszerűbb olasz karácsonyi éneket, amelynek kezdő szavai így emlékeznek a Kis Jézus születésére: „Tu scendi dalle stelle” – (Te a csillagok közül szállsz le közénk).

A mai napon lépünk be karácsony kilencedébe, amely alkalmat ad arra, hogy szívünk felkészüljön az Emánuel, a velünk élő Isten fogadására – mondta katekézisében a pápa. Ebben az időszakban szemléljük a prófétai jövendölések beteljesedését, azt, hogy Szűz Mária Betlehemben világra hozta Isten Fiát. A karácsony mindenkinek szól, egyetemes ünnep, még a nem hívő emberek szívét is megérinti valamiképpen, hiszen az élet ajándékáról szól. Egy gyermek születése mindig gyöngédséggel tölt el bennünket. A Jászolt szemlélve, hogyan ne gondolnánk azokra az újszülöttekre, akiket eltaszítanak, akiknek nem viselik gondját, akiknek a világ annyi részén csak mérhetetlen szegénység jut. A betlehemi jászolt szemlélve gondoljunk azokra a házaspárokra is, akiknek nem lehet gyermekük.

A Szentatya beszédében kifejezte aggodalmát a fogyasztói és élvhajhász életvitel térhódítása miatt. A karácsony így lassan elveszíti lelki értékét, egyszerű ajándékcserévé válik. Ugyanakkor számtalan családot, sőt az emberiség jelentős részét rendkívüli módon sújtja a gazdasági válság, a jövővel kapcsolatos bizonytalanság. Bárcsak mindez indíttatást adna arra, hogy újra észrevegyük a karácsony igazi értékeit, mint pl. az egyszerűség, a barátság és a mások iránti szolidaritás. A fogyasztói szellemtől és materialista lerakódásoktól megtisztult karácsony valóban alkalom lehet arra, hogy személyes ajándékként fogadjuk be a Jézus születésének titkából forrásozó reményt.

A Szentatya a szerdai általános kihallgatáson elhangzott beszédében ezután arra emlékeztetett, hogy a megtestesült Isteni Ige az emberiség üdvözítője és megváltója lett. Nagy Szent Leó híres karácsonyi szentbeszédeinek egyikében ezt mondja: „Ujjongjunk az Úrban, kedveseim és nyíljon ki szívünk a legtisztább örömnek. Megvirradt ugyanis az a nap, amely elhozta számunkra az új megváltást… Üdvösségünk évenként ismétlődő magasrendű misztériuma … örökké fog tartani.” Karácsonykor nem csak egy nagy személyiség születését és az élet valamiképpen elvont misztériumát ünnepeljük, hanem hitünk központi magvát, azt a nagy igazságot, amit Szent János ezzel a néhány egyszerű szóval így foglalt össze: „Az Ige testté lett”. A sötét betlehemi éjszakában valóban felgyulladt egy nagy világosság: a világegyetem Teremtője megtestesült és eltéphetetlenül eggyé lett emberi természetünkkel, valóban Isten lett az Istentől és világosság a világosságtól. Az élő Isten Fia emberré lett Betlehemben, hogy életünk valóban értelmet nyerjen.

A Szentatya szerdai katekézisét ezzel a gondolattal zárta: A karácsony alkalmas idő arra, hogy elgondolkodjunk életünk értelméről és értékéről. Alázatos és tiszta lélekkel készülődjünk a karácsonyra, mint olyan eseményre, amely megújítja egész életünket. Legyünk mi is tanúi a karácsony titkából forrásozó világosságnak, amely kiárad a harmadik évezred embereire. A Legszentebb Szűz Mária és Szent József segítsenek bennünket, hogy méltóképpen ünnepelhessük szentkarácsonyt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép