Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Őrangyalok (A)
Topor Márta:  A pápák sora
Obama nem kérheti a katolikusoktól, hogy tagadják meg lelkiismeretüket az abortusz és a fogamzásgátlás terén
2012-02-02 Forrás: Vatikáni Rádió
Az amerikai egyház ezekben a hetekben a figyelem középpontjában áll a Vatikánban, mivel az USA-beli főpásztorok ötévenként sorra kerülő ad limina látogatásukat végzik Rómában. E során találkoznak XVI. Benedek pápával és végiglátogatják a Római Kúria dikasztériumait. Csütörtökön délelőtt az észak-keleti országrész püspökeit fogadta a Szentatya. Néhány nappal ezelőtt pedig Gregory Aymond New Orleans-i érsek járult a pápa elé. Az érintett témák között szerepelt az Obama kormány közelmúltbeli döntése, amelynek értelmében minden amerikai kórháznak, beleértve a katolikus intézményeket is, 2013-tól biztosítania kell a fogamzásgátló és abortuszt előidéző szereket. A határozatot egyöntetűen elutasítja az amerikai püspöki konferencia.
Nagy csalódást okozott a tény, hogy a kormány ezt az álláspontot vállalta fel – hangsúlyozta rádiónknak adott interjújában a New Orleans-i érsek. Mint köztudott, ilyen döntés még sosem született az USA-ban, ezért nagyon fontos, hogy Isten népe a vallási vezetőkkel együtt határozottan állást foglaljon a kérdésben. Kifejezésre kell juttatnunk ellenvéleményünket. Azt hittük eddig, hogy az Egyesült Államok egy autonómiára, igazságosságra és szabadságra épülő ország. Úgy tűnik azonban, hogy nem az.

Arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőségei vannak a katolikusoknak ebben a helyzetben, Gregory Aymond érsek elmondta: a párbeszéd, az ima és a mérlegelés által kell cselekedni. Nem kell szélsőséges álláspontra vagy lépésekre ragadtatnunk magunkat ebben a fázisban. Reménykedem a párbeszédben, a kiengesztelődésben és a kompromisszumban. Ugyanakkor megállapította, hogy talán nem a remény a legmegfelelőbb kifejezés ebben a helyzetben, hiszen az Obama kormány eddig nem nyilvánította ki szándékát, hogy nyitott lenne a püspöki karral való tárgyalásra a kérdésben. Keresztényként és katolikusként nem szabad elfogadni, hogy valaki arra kötelezzen bennünket, hogy ellentmondjunk lelkiismeretünknek. Ez a személy és Isten közötti kapcsolat szférájába tartozik. Nem tehetünk olyat, amelyről tudjuk, hogy helytelen cselekedet lenne.

A katolikusok nem gondolják azt, hogy az Egyesült Államokban mindenkinek abban kellene hinnie, amiben mi hiszünk, és nem kérjük senkitől, hogy úgy viselkedjen, ahogy mi viselkedünk. Egyszerűen csak azt képviseljük, hogy hiszünk az élethez kapcsolódó bizonyos értékekben és nem mondhatunk ellent lelkiismeretünknek. Amennyiben erre a kormány úgy reagál, hogy a vallását mindenki otthon és a templomban élje meg, a civil életben pedig majd a kormány diktálja a szabályokat, akkor azt gondolom, hogy nagyon komoly helyzettel állunk szembe – figyelmeztetett Gregory Aymond New Orleans-i érsek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép