Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Genovéva
oltár
Hitelesség és átláthatóság
2012-02-04 Forrás: Vatikáni Rádió
Az utóbbi években, amikor indulatos és erős kritikák érik a Szentszéket és az egyházat, nagyon fontos, hogy a felkorbácsolt vizeken is kézben tartsuk a kormányt – kezdi írását rádiónk főigazgatója. Ehhez ösztönzést meríthetünk a pápát követve az evangéliumi kritériumokból, az igazságból és az erkölcsi szigorból, hogy megmutassuk szilárd elkötelezettségünket a hirdetett értékekről való hiteles tanúságtétel felragyogtatása mellett.
Ez két területen nagyon sürgető, amelyek különösen vonzzák a közvélemény figyelmét: a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések illetve a gazdasági-pénzügyi átláthatóság kérdése.

Az első területen a pápa és a botrányoktól keményen sújtott helyi egyházak által kidolgozott elkötelezettség és irányvonal széleskörű kezdeményezéseket indított el: az áldozatok meghallgatása, a segítségnyújtás, az okok feltárása, a tudatosság és a megelőzés. Bizalommal állapíthatjuk tehát meg, hogy a helyes úton járunk. A következő napokban konferenciát rendeznek a Pápai Gergely Egyetemen Rómában „A gyógyulás és a megújulás felé” címmel. A tanácskozáson több mint 100 püspöki konferencia és 30 szerzetesrend képviselői vesznek részt. Nemzetközi központ elindítását tervezik, amely további ösztönzést és megerősítést ad majd a területen. Az egyház igazságot kíván tenni, meg akar újulni és képes akar lenni a társadalom és a világ megsegítésére.

A másik területen a Szentszék elkötelezte magát, hogy bekapcsolja saját intézményeit a gazdasági tevékenységeket ellenőrző nemzetközi rendszerbe a pénzmosás, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében. Számos alkalommal igazságtalan vádak érték a vatikáni gazdasági intézményeket, különösen is a vatikáni pénzintézetet (IOR). Éppen ezekben a napokban egy bíróság az Egyesült Államokban lezárta a harmadik esetet, amelyet az utóbbi években a vatikáni pénzintézet ellen indítottak, felmentve a Vatikánt a vádak teljes alaptalansága miatt. Most pedig új előírások sora biztosítja majd még hatékonyabban, hogy az egyház szolgálatának céljából végzett tevékenységek teljesen átláthatóak és biztonságosak legyenek. Az út hosszú és nehéz, de az útirány világos, az elszántság biztos, ami az Evangéliumról való tanúságtétel számára pedig nagy előnyt jelent majd – zárja eheti jegyzetét P. Federico Lombardi SJ, rádiónk főigazgatója.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép