Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Czestochowa kolostor madártávlatból
Feszület
Vasárnapi gondolatok! - 2012. február 5. évközi 5. vasárnap – B év
2012-02-05 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Félreeső hely - Abban az időben Jézus kijött a zsinagógából és elment Simon és András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. Amikor lement a nap és beesteledett, odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész város ott szorongott az ajtó előtt.
Jézus pedig sokakat meggyógyított, akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda. Hajnalban Jézus nagyon korán kelt. Kiment (a házból), elment egy elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele levők utánamentek. Mikor megtalálták, azt mondták neki: „Téged keres mindenki!” De ő azt felelte: „Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, hiszen ezért jöttem.” És ment, hirdette az evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az ördögöket. Mk 1,29-39

***********************************************************

Mindjárt szóltak is Jézusnak – a tanítványok számára magától értetődőnek tűnt, hogy késedelem nélkül a Mesterhez fordulnak, amikor egy hozzátartozójuk, a közösség egy tagja szenvedett. És Jézus magától értetődően segített. És a meggyógyított magától értetődően nekilátott újra a szolgálatnak. Egy tökéletes közösség – mondhatnánk.

Ez a közösség azonban nem befelé fordul, hanem kétszeresen is kifelé: szolgálatát az ajtó előtt végzi, ott ahol ínség van, míg erejét a csendes, összeszedett imából meríti. Ehhez viszont félre vonul egy elhagyatott helyre, oda, ahol nincsenek tömegek. Három tere van tehát a közösségnek: az apostoli munkáé, az imádságé és az otthoné, a belsőéleté. Jézus itt arra tanítja követőit, és így minket is, hogy a hármat elválassza. A „Téged keres mindenki” kezdetű párbeszéd arra int, hogy a tanítvány ne a könnyű helyi sikert keresse, ebben lubickolva, hanem vigye el az örömhírt, így teljesítve küldetését. Megpihennie csak az ima idejére szabad.


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép