Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Alexandriai Szent Katalin vitája
Kiállítás képei
Mindszenty bíboros vérbírója halálos ágyán felvette a betegek szentségét
2012-02-06 Forrás: Vatikáni Rádió
Koholt vádak alapján 63 évvel ezelőtt, 1949. február 8-án ítélték életfogytig tartó fegyházra Mindszenty József bíboros hercegprímást. Kerényi Lajos piarista atya, aki novemberben kereste felszerkesztőségünket, munkatársnőnkkel, Gedő Ágnessel folytatott hosszú beszélgetésében többek között visszaemlékezett arra, hogy hogyan szolgáltatta ki a betegek szentségét a bíboros vérbírójának, Olti Vilmosnak.
Olti Vilmos „vérbíró” (korábban Obetkó) életrajzi kutatók szerint Szegeden, diák korában hívő katolikus és a Mária Kongregáció tagja volt. A negyvenes évek második felében a Nyilaskeresztes Párt tagja lett. 1945. március 31. – április 3. között a Magyar Cserkészszövetség vezetői konferenciájának csoport beosztásában, a férficserkész őrsben megjelent dr. Olti Vilmos neve. Ugyanakkor a Magyar Kommunista Párt Központi Vezetőségének Ifjúsági Titkársága a Magyar Cserkészszövetség vezetőiről készített titkos névjegyzékében, mint kommunista párttag szerepel. Majd a Magyar Cserkészfiúk Szövetségének vezetőiről készített név- és lakjegyzékben is Olti-t az MKP tagjának tüntetik fel. Tehát kommunista lett és már akkor beépített ember volt. A Szövetség 1947. március 23-án megtartott vezetőségválasztó közgyűlésének szavazólapján, az „Országos Cserkészfegyelmi Bíróság” és az „Országos Kiegyenlítő és Összeférhetetlenségi Bíróság” tagjaként olvashatjuk nevét. 1948. június 27-én megtartott vezetőségválasztó közgyűlés szavazólapján dr. Olty Vilmos a „Fegyelmi Bíróság” tagjaként és a „Kiegyenlítő Bíróság” vezetőjeként szerepelt. Egyelőre ennyit tudunk” cserkész múltjáról.

Ezután már nem mint cserkészről, hanem 1945-től a hírhedt Markó-utcai Népbíróság kihallgató népügyészéről, tanácsvezető bírájáról, 1848-tól a Budapesti Népbíróság elnökéről Olt, Olti vagy Olty néven olvashattunk róla az újságokban. Sokszor a vérengző kommunista, Alapi Gyula főügyésszel együtt szerepeltek. A korábbi „cserkészvezető” Olti Vilmos, koholt vádak alapján, törvénytelen eljárásokban súlyos börtönbüntetéseket és halálos ítéleteket hozott. Sokszor a pártközpont előzetes utasítása alapján ítélkezett. Ilyenek voltak pl. a Peyer, a Nitrokémia, a Pócspetri, az Actio Catholica vezetői elleni per, a MAORT, a Földművelési Minisztérium, a Mindszenty József hercegprímás, a Standard, a. Kűvágó, a Grősz József érsek és Endrédy Vendel zirci főapát elleni perek. Szóbeli hírek alapján, a volt kistarcsai internáltak közlése szerint időnként Olti Vilmos vezette bíróság és az ügyész kitelepedett Kistarcsára és az internálótábor területén fogva tartottak ítéletét pár perc alatt hosszú börtönbüntetésre vagy halálra változtatták. (Az ezzel kapcsolatos kutatások folytatódnak.)

A későbbek során, 1956-tól - rossz híre miatt - Kádárék nem engedték bíráskodni. 1957. április 27-e és 1960. március 12-e között ügyvédi tevékenységet folytatott.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép