Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Rubens festménye
Vercelli Szent Özséb
Valójában nevelési válság van – Bertone bíboros homíliája Szent Ágota ünnepén Cataniában
2012-02-07 Forrás: Vatikáni Rádió
A szentek nemcsak tiszteletre méltó személyek, de követendő példák is – emlékeztetett vasárnap a szicíliai Cataniában a bíboros államtitkár. Szent Ágota, Catania védőszentje emléknapján a város dómjában ünnepi szentmisét mutatott be. A gonosz, amely a mai fiatalokat megrontja a nihilizmus – mutatott rá Bertone bíboros. Erre a válasz az, hogy a nevelők tudjanak világos értékeket közvetíteni számukra.
Az ifjú Ágota testesíti meg az evangélium által képviselt jó élet jeleit, amelyről tanúságot is tett, és amelyre másokat is nevelt. Az evangéliumi életre való nevelés Szent Ágotában hihető példaképre talál.

Tarcisio Bertone bíboros államtitkár felhívást intézett, hogy a család nyerje vissza nevelő szerepét, az iskolák és más képző intézmények pedig vezessék a fiatalokat a valódi értékek keresésére. Az igazi válság nem gazdasági – annak ellenére, hogy az terjedt el és annak jeleit látjuk -, hanem nevelési, amely kiváló nevelői példaképeket és egészséges nevelési környezetet egényel.

A szüzesség, tisztaság szabad és tudatos választása, hogy teljesen Krisztuséi legyünk, Isten Szavának meghallgatásában, az imában és az Eucharisztiával való találkozásban érlelődik meg – hangsúlyozta Szent Ágota catániai ünnepén Giuseppe Sciacca prelátus, Vatikán Városállam kormányzóságának főtitkára. Ezek jelentik a gyakorlatban a követendő cselekedeteket, amelyek Szent Ágota tanúságtételéből erednek. A tisztaság és a szüzesség emlékeztet bennünket a személy méltóságának elsődlegességére, amely visszautasíthatatlan és sérthetetlen szabadság igénye kezdve a vallásszabadsággal. Egy olyan kultúrában, amely árucikké alacsonyítja a testet, perverzió, becstelenség tárgyává téve azt, Szent Ágota az állhatatosság példaképévé válik.

(A legenda szerint a catániai születésű Szent Ágota a keresztény ókor híres vértanúja. 250-ben szenvedett vértanúhalált. Quintinianus helytartó szerelmét visszautasította, ezért bíróság elé állították, megkínozták és megcsonkították testét. Szent Péter megjelent börtöncellájában, begyógyította sebeit, a kínzásokba azonban mégis belehalt. Rómában a 6. század óta terjedt el tisztelete, ünnepe február 5-e).
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép