Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Gondolatok
XVI. Benedek
Az amerikai püspökök tájékoztatója az új, kötelező egészségügyi szolgáltatásokról
2012-02-08 Forrás: Vatikáni Rádió
A 2013-tól érvénybe lépő új szabályozás értelmében minden egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézménynek, köztük a katolikus kórházaknak is, kötelezően biztosítani kell a fogamzásgátló és abortuszt eredményező szerek elérhetőségét. Ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok Püspöki Konferenciája hat pontból álló ismertetőt tett közzé.
A rendelkezés nem mentesíti a katolikus jótékonysági intézményeket, iskolákat, egyetemeket vagy kórházakat az előírások megtartása alól. Bár ezek az intézmények hozzátartoznak az egyház alapvető missziójához, a törvény nem tekinti azokat „egyházi munkaadóknak”, amelyek megérdemlik a lelkiismeret védelmét, mert elsősorban nem olyan személyeket szolgálnak, akik osztoznak vallási meggyőződésükben. A döntés értelmében megvonják ezektől a szervezetektől a vallásszabadságot, bár ezek célja a társadalmi közjót szolgálata. Ezt a célkitűzést a kormánynak ösztönöznie kellene, ahelyett, hogy büntetné – írják az amerikai főpásztorok.

A rendelkezés arra kényszeríti ezeket az intézményeket, hogy lelkiismeretükkel ellentétben olyan szerekért fizessenek, amelyeket erkölcstelennek tartanak. A kormány ezzel az intézkedéssel kényszeríti az egyházi biztosítókat, hogy olyan szabályzatokat dolgozzanak ki, amelyek sértik vallási meggyőződésüket. Az egyházi munkaadókat és iskolákat arra kötelezi, hogy olyan biztosításokat támogassanak, amelyek szemben állnak hitükkel. A vallásos munkavállalókat és diákokat pedig arra kényszeríti, hogy meggyőződésükkel ellentétes biztosításokat kössenek.

A rendelkezés továbbá előírja a sterilizálás, az abortuszt okozó szerek és a fogamzásgátlók biztosítások általi kötelező érvényű fedezését. A munkáltatókat is ezek támogatására kényszeríti.
A különböző politikai meggyőződést valló katolikusok egységesen ellenzik a kormány döntését. Azok a katolikusok, akik régóta az Obama kormány és egészségügyi programjának támogatói voltak, most nyíltan bírálják a döntést.

Számos egyházi és világi személy és csoportok határozottan felszólaltak a rendelkezés ellen. Sokan úgy ítélik meg, hogy támadást jelent a vallásszabadság szélesebb körű alapelve ellen, még ha nem is értenek egyet az egyházzal a döntés mögött húzódó erkölcsi kérdést illetően. Ezek közé tartoznak protestáns, ortodox, ortodox zsidó csoportok, amelyek egyébként nem ellenzik a fogamzásgátlást, viszont most közleményt adtak ki a kormány döntése ellen. A Washington Post, a USA Today, a N.Y. Daily News és más napilapokban is vezércikkek jelentek meg a rendeletet bírálva.

A szövetségi rendelkezés sokkal szigorúbb, mint az egyes államokban létező bármelyik határozat. A legszigorúbb korlátozó állami modellt választotta a vallási felmentésekre vonatkozóan, amelyek csak három államban léteznek (New York, Kalifornia, Oregon). A vallási felmentések nélkül is jelenleg 28 amerikai államban az egyházi munkaadók kivonhatják magukat a fogamzásgátló rendelet alkalmazása alól, amit azonban az Obama kormány mostani döntése felszámol – tájékoztatnak az amerikai püspökök a 2013-tól érvénybe lépő törvény kapcsán.

További információk: www.usccb.org/issues-and-action/religios-liberty/conscience-protection/index.cfm
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép