Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

V. Celesztin
Zrinyi Miklós zászlaja
Ma fogadja a pápa a CCEE elnökségét - a szervezet bemutatása
2008-12-18 Forrás: Vatikáni Rádió
Rómában tartózkodik a napokban az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának vezetősége, élén Erdő Péter bíboros elnökkel. Felkeresik az egyes vatikáni hivatalokat, tanácsokat, kongregációkat, majd csütörtökön délelőtt a Szentatya audiencián fogadja őket. Ezt követően a Vatikáni Rádióban adnak sajtótájékoztatót, amelyen ismertetik a szervezet jövő évi programjait, illetve bemutatják magát a CCEE-t.
Erdő Péter mellett két másik bíboros, Josip Bozanic zágrábi érsek és Jean-Pierre Ricard bordeaux-i érsek töltik be az alelnöki posztokat. A szervezet főtitkára Duarte da Cunha atya, helyettese Janka Ferenc görög-katolikus pap. A CCEE helyet ad az együttműködésnek, a szinodalitásnak és a szeretetközösségnek, európai szintű egyházi hálót hozva létre. Munkáját az a cél vezérli, hogy az új Európában egy "új minőségű evangelizációnak" adjon életet (II. János Pál), és megvalósítsa azt a szeretetközösséget, amely a mai társadalom számára a legelső tanúságot jelenti az evangéliumról.

A szervezet kezdetének tekinthető 13 európai püspökkari elnök találkozója, amelyre 1965-ben, a II. Vatikáni Zsinat vége felé került sor. Akkor létrehoztak egy bizottságot és egy titkárságot e püspöki karok között, amelynek vezetését Roger Etchegaray bíborosra bízták. 1971-ben Rómában ült össze a CCEE alapító közgyűlése. Erdő Péter bíboros a hetedik elnök a szervezet élén, 2006-ban választották meg erre a fontos tisztségre.

Az európai intézmény elsődleges feladata, hogy segítse az együttműködést a földrész 33 püspöki konferenciája között. Háromévente szimpóziumot tartanak az evangelizálás kulcskérdéseiről. 1996-ban foglalkoztak a vallás privát voltával illetve annak a közszférában való megjelenésével. 2002-ben a fiatalság, míg két évvel később az Európa és Afrika közötti szeretetközösség és szolidaritás volt a téma. Éves szinten a legfontosabb találkozó a CCEE plenáris ülése, amelynek tagja valamennyi püspökkari elnök. Ezen az olyan sürgető kérdések kerülnek napirendre, mint az európai történelem, az egyházak élete, az ökumenizmus. Évente találkoznak továbbá a püspöki karok főtitkárai illetve a sajtófelelősök.

Az európai ökumenizmus folyamatának keretébe illeszkedik a CCEE és a KEK, az Európai Egyházak Konferenciájának együttműködése, amely immár 1971 óta tart. A KEK-nek 125 ortodox és protestáns egyház tagja. Az elmúlt években számos ökumenikus találkozóra került sor a földrészen, ezek csúcspontja a tavalyi nagyszebeni közgyűlés volt. A két egyházi szervezet közös kezdeményezései között van az az ökumenikus charta, amelyet 2001-ben adtak ki a keresztény egyházak vállalt elkötelezettségeiről. Ide tartozik továbbá az európai muzulmánokkal való kapcsolatokért létrehozott bizottság. Ez utóbbi rendszeresen tájékoztatást ad az iszlám aktuális helyzetéről földrészünkön, foglalkozik a vallás és nemzet kapcsolataival, a vallásközi imákkal és a vegyes házasságokkal.

A CCEE tevékenységének harmadik része az egyes kulturális és társadalmi kérdésekre és kihívásokra vonatkozik. Elsősorban lelkipásztori szinten történő együttműködésről van szó az egyes püspöki karok között. Ezeket a kérdéseket a CCEE különböző bizottságai mélyítik el: a média, a migráció, a hivatás, a nevelés, a környezet és pénzügy terén.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép