Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Sienai Szent Katalin
Angyalka
Mentsük meg a házasságot!
2012-02-10 Forrás: Református Egyház
Ötödik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Házasság Hetét, amely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, a család intézményének népszerűsítésére, valamint segítséget adjon párkapcsolati, esetleg gyereknevelési nehézségekkel küzdőknek. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatót február 9-én tartották a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének székházában, ahol felszólalt Bíró László katolikus, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Lackfi János költő és felesége Bárdos Júlia, a Házasság Hetének idei arcai, valamint Richard Kane, a mozgalom megálmodója is.
„Vágyni arra, ami a miénk” – ez a mottója az idei Házasság hetének. Ez a gondolat szerepelt Bíró László katolikus püspök köszöntőjének középpontjában is. Amit ünneplünk a Házasság hetében, az ott rejlik az emberekben, benne van Isten igazságában, a férfi és nő kapcsolata a teremtésből fakad. Vágyunk arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk, mondta a családreferens püspök, aki kitért arra is, hogy a kapcsolatok és azok megújulása különösen fontosak ebben a mai válságtól terhelt világban.
„Ha a családokon belül megújhodnak a kötelékek, szilárdak és rendíthetetlenek, akkor könnyebb legyőzni a nehézségeket” – hangsúlyozta, majd a családról, mint az egész társadalom gyógyítójáról szólt.

„Hogyha tengerre szállsz, mondj egy imát, hogyha háborúba mész, mondj két imát, ha házasságot kötsz, akkor szüntelenül imádkozzál. Ez az imádságos háttér, amit mi keresztyén emberek hozzátehetünk a Házasság Hetéhez, mert tudjuk, hogy a kötelékek recsegnek-ropognak” – fogalmazott Fabiny Tamás püspök egy világutazó katonát idézve.

A házasság egy magasba vezető lépcső

A sajtótájékoztató következő részében a Házasság hete arcai, Lackfi János költő és felesége Bárdos Júlia mutatkoztak be. Lackfi János megmagyarázta, hogy a házasság társadalmi haszna a mai fogyasztói szemléletbe is könnyen beépíthető, hiszen, ha nem születnek gyermekek, nincs termelői erő, és nincs fogyasztó sem. Mint mondta, nekik öt gyermekük született, ami úgyis felfogható, hogy otthon is van egy mini társadalmuk. A másik nagy témakör, amit a költő összefoglalt, az a házasság és a puszta együttélés közti különbség volt. A kettő között a legnagyobb differenciát az elköteleződés mértékében látta, mint mondta az előbbi az a boldogság és boldogulás keresése, míg az utóbbi stabilitásában 5-10 év után sem lehet biztos az ember.

Bárdos Júlia arról beszélt, hogy egy ember életét nem az anyagi jólét határozza meg elsősorban, hanem kapcsolatainak minősége. A párkapcsolatok szempontjából a szerelem egy ajándék, amit azért kap, hogy az első nehézségeken túllendüljön. Az igazi érzelmi elmélyülés csak később jön, és az már a szeretet. A házasság olyan, mint egy olyan magasba vezető lépcső, ahol nem egyformák a lépcsőfokok. Van olyan foka, amit nehéz megmászni, és van, amit könnyebb, de ahogy egyre-feljebb jutunk rajta, annál szebbet látunk róla.

„Ha gyerek lennél, és szülőt kéne választanod, biztos, hogy házasságba szeretnél megszületni” - jelentette ki Richard Kane, a Házasság hetének megálmodója, majd megmagyarázta, miért is gondolja ezt így. Míg a házasságba született gyerekek ötödik születésnapjáig kilenc százalékának válnak el a szülei, addig a nem házasságába születettek ugyanennyi idős koráig a szülők harmincnégy százaléka szétköltözik. A házasságban élő szülők gyermekei egy apához kötődnek, míg a nem házasságba születettek nem képesek egy emberhez kötődni. Most az ő generációjuk van létrejövőben, aminek következménye van nemzetre, társadalomra és a gazdaságra is. Ha csak ez utóbbit nézzük, Nagy-Britanniában 44 milliárd fontra becsülik ennek az éves veszteségét. Mentsünk meg a házasságot, kérte Kane, ami véleménye szerint, nem is olyan nehéz.

Végül Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó ügyvezetője, az idei Házasság hetének koordinátora, a sajtótájékoztató moderátora bejelentette, hogy a Házasság Hete Mozgalom Nemzetközi konferenciájának idei helyszínéül hazánkat választották.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép