Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szent Zoerard-András és Benedek (+1010)
Topor Márta:  A Szt. Péter téren
Vasárnapi gondolatok! – 2012. Évközi 6. vasárnap B év
2012-02-12 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borul előtte, és így kérlelte: Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem! Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: Akarom! Tisztulj meg!
Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt, és mindjárt elküldte ezekkel a szavakkal: Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért mutasd be a Mózes rendelte áldozatot, bizonyságul nekik. Ám az, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább kint, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek. Mk 1,40-45

*************************************************************

Ha akarod- mondja Jézusnak a leprás, meggyógyíthatsz. Pontosabban, “te meg tudsz tisztítani engem.” Szükséges mind a képesség, mind az akarat. A magunkfajta halandóknál ez nem jön össze. A képesség elég ritka, a szándék még megvolna. Pontosabban, az akaratot Nietzsche óta bálványozzuk. A kor embere isteníti saját akaratát, és ezzel megalapozza nyomorát. Persze, már a kisgyermek is ezt hajtogatja: „Akajom…” Régen – de ne eszményítsük a múltat – a nevelés helyre tette a túl akaratos nebulót, rászoktatták, hogy nem minden óhaja teljesül. „Reklámiában”, a fogyasztói meseországban, és az önmegvalósulás révületében nincsenek korlátok. Vagy ha vannak, jön a drog, és felszabadul az egyén korlátai alól, a virtuális világban minden csodaszép.

Másfelől: tudja a mai leprás, hogy beteg? A mai lepra sokszor láthatatlan, lelki lepra. Mielőtt Jézus akarná, hogy meggyógyítson, neked kell akarnod meggyógyulnod! Mert ő változatlanul meg tud tisztítani. Sőt, akarja is, ha kéred!

Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép