Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mélykúti Szt. Joachim templom
Koronázási jelképek
Jövőre Jeruzsálem az arab kultúra fővárosa
2008-12-18 Forrás: Református Egyház
"Mekka szép, mert szent hely, Jeruzsálem szent hely, mert annyira szép" - tarja egy arab mondás. Jövőre Jeruzsálem (Izrael) lesz az Arab Kultúra fővárosa - hozta meg döntését az Arab Liga 22 tagországának kulturális minisztereiből álló tanácsa.
2007-ben Algír (Algéria), az idén pedig Damaszkusz (Szíria) töltötte be ezt a szerepet. Jeruzsálem városa a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás számára egyaránt szent helynek számít, a döntéshozók tehát Jeruzsálem arab mivoltát kívánják hangsúlyozni. A várost 1980-ban Izrael a nemzetközi törvények megszegése ellenére "Örök és oszthatatlan fővárosnak" kiáltotta ki, miután annak keleti részét 1967-ben megszállta. Ekkor került a Szent Városba az államfői székhely és az izraeli parlament, a Knesszet is. Más államok nagykövetségei, képviseletei azonban Tel-Avivban működnek. Jelenleg a térségben kialakult politikai konfliktus súlyosan megnehezíti a helyzetet. A Palesztin Hatóság és Izrael is saját fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy a "választófallal" és betelepítéssel kívánja elszigetelni a várost a palesztin területektől. Ha Jeruzsálem politikai szempontból sok problémát okoz az arabok és izraeliek között, akkor vallási megosztottsága még összetettebb. Ezt mutatja az 1767-ben, még az Oszmán Birodalom idején érvénybe lépő "Status quo" is, ami a mai napig szabályozza a különböző vallási felekezetek által tisztelt szent helyek jogi helyzetét. Azóta sem találtak mindegyik fél számára elfogadható megoldást. Mindez jól tükrözi, hogy milyen nehézségekbe ütközhetnek a palesztin szervezők e kulturális esemény, vagyis "Jeruzsálem, az arab kultúra fővárosa" kapcsán. Az esemény megnyitója feltehetőleg 2009. január végére várható.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép