Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kenézlő Református templom
Gesztusokból
Szent Bálint nap ünnepét újra kereszténnyé kell tenni
2012-02-14 Forrás: Vatikáni Rádió
A szerelmesek ünnepén az ausztrál püspöki konferencia felhívást tett közzé hangsúlyozva, hogy nagyon elvilágiasodott a február 14-i ünnep. Csodálatos, hogy manapság számos pár ünnepli szerelmét – írják a főpásztorok. Rámutatnak, hogy Szent Valentin valóban létezett és ünnepének egyházi múltja van, amely kiemeli a házasság szentségének fontosságát a társadalomban. Az alkalomra az ausztrál helyi egyház harmadszor állított össze a plébánosok, a családok és az iskolák számára információs csomagot Szent Bálintról.
A 7 oldalas dokumentum javaslatokat tartalmaz homília vázlatokhoz, imákat kínál fel az ünnepnapi szentmisékre, áldásokat fogalmaz meg a párok számára. Ezentúl leírja Szent Valentin történetét és tanácsokat ad a szerelemeseknek, pl. hogyan alakítsák át Szent Bálint ünnepét egy különleges nappá. Virágok és csokoládé ajándékozása helyett a jelenléteteket adjátok társatoknak. Szenteljetek tíz percet annak, hogy párotokkal beszéltek az élet szép és szomorú pillanatairól, megosztjátok egymással gondolataitokat. Egy olyan világban, amelyben a szexualitás és a házasság szentsége széleskörben degradálódik, egy házas pár kölcsönös szerelme a remény erős jele lehet mindenki más számára.

Az ausztrál püspöki konferencia hangsúlyozza, hogy a katolikus hagyományban Isten jelenlétének egyik legfontosabb jelei a szentségek. A házasság szentségének alapvető szerepe van annak bemutatásában, hogy Krisztus mennyire szerette jegyesét, az egyházat. Ezért egy férj és feleség közötti állandó szeretet tanúsítja, hogy Krisztus szereti és meggyógyítja Szent Bálint hűséges szerelmeseit, továbbá megbocsát nekik. A szeretetet tanulni kell, ami feszültség és beteljesülés, öröm és fájdalom együttesen. Nem létezik az egyik, a másik nélkül. Az ausztrál püspöki konferencia által összeállított információs csomag reményt akar adni a pároknak és arra biztatja őket, hogy vonják be Istent kapcsolatukba.

Itt jegyezzük meg, hogy Szent Bálint, az itáliai Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Története szerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással. A friss házaspárokat pedig megajándékozta kertje virágaival.

Szent Bálint ünnepén az olaszországi Assisiben a ferencesek immár 30 éve konferenciát tartanak a fiatalok számára „Az emberi szeretet alapjai” címmel. Idén 600 résztvevője volt a tanácskozásnak, amely során Isten Szava magyarázatán keresztül vizsgálták a szerelmi kapcsolatok alakulását illetve azt, hogy mit gondol Isten az emberi szeretetről.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép