Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bence napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Angyalka kosárral (A)
B.U.É.K.  (A)
Az egy férfi és egy nő közötti házasság az egyetlen méltó hely új emberi lény életre hívására
2012-02-26 Forrás: Vatikáni Rádió
Az intézmény XVIII. közgyűlésének 200 résztvevője a következő témát vitatta meg a csütörtökön kezdődött kongresszuson: „A meddőség diagnózisa és kezelése”. A Szentatya arra buzdította a Pápai Életvédő Akadémia tagjait, hogy haladjanak tovább a becsületes tudományos kutatás útján, amely szüntelenül keresi az ember javát és nem veti meg a hittel való párbeszédet.
Az egyház mindig nagy bizalommal tekintett az emberi értelem lehetőségeire és a tudományos munkára, amelyet megfelelő komolysággal és szigorúsággal folytatnak, és amely mindig szem előtt tartja az erkölcsi aspektusokat. A meddőség terén végzett kutatás jelentős mind emberi, mind társadalmi szempontból – állapította meg a pápa, majd utalt a házaspárok meddőségének erkölcsi dimenziójára. A szakértők keressék a helyes kórmegállapítás és a meddőség okait kiküszöbölő terápia útjait.

A cél nem pusztán az, hogy a házaspárnak gyermeke szülessen. Termékenységük visszaszerzése révén felelős szülőkké és Isten munkatársaivá válhatnak egy új emberi lény nemzésében. A pápa hangsúlyozta: a férfi és a nő házasságnak nevezett szeretet- és életközössége az egyetlen hely, amely méltó arra, hogy életre hívjon egy új emberi lényt, aki mindig ajándék.

Az utódnemzés emberi és keresztény méltósága nem egy „termékben” nyilvánul meg, hanem a házastársi aktushoz fűződő kapcsolatában, amely a házastársi szeretet, a házastársak nem pusztán biológiai, hanem egyben spirituális egységének kifejezése. A szcientizmus, vagyis a mindent a tudománynak alávető világnézet és a nyereség logikája ma látszólag uralják a meddőség és az utódnemzés kérdését, korlátozva ezáltal a kutatás számos területét is – fejtette ki a pápa.

Az egyház nagy figyelmet szentel a meddő házaspárok szenvedésének és ezért is bátorítja a tudományos kutatást. A szeretetre kapott meghívás azonban az önátadás hivatása, amelyet soha semmilyen szervi elégtelenség nem akadályozhat meg. A kérdést tehát, amelyre a tudomány nem tud választ adni, Krisztus fénye világítja meg. A pápa végül arra buzdította a tudósokat, hogy az embereket soha ne tekintsék pusztán technikai problémának. A lelkiismeretek közönye az igazzal és a jóval szemben, fenyegető veszélyt jelent a hiteles tudományos haladás számára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép