Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bence napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Szűz Mária mennybemenetelének temploma
Bogyiszló róm. kat. templom
Görögkatolikus kápolnát szenteltek Miskolctapolcán
2012-02-29 Forrás: Magyar Kurír
Orosz Atanáz püspök szentelte fel a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Szent Kereszt-kápolnáját, amelyet a kollégisták a Kiengesztelődés kápolnájának is neveznek.
A miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium (cigány szakkollégium) udvarán álló kis faház eddig főként rekollekciók, imaórák, ünnepi liturgiák helyszínéül szolgált. Több hónapos előkészület előzte meg a szentelést. Végül a helyére került a két alapkép, az oltár és az előkészületi asztal.

Az ünnepség február 19-én, vajhagyó vasárnap délelőtt 10 órakor körmenettel kezdődött. Orosz Atanáz püspök, a papság és az asszisztencia megkerülte a kápolnát. A főpásztor a Dicsőség Királyának érkezését hirdette, ami után bebocsátást nyert a kápolnába. Az ünnepség első részében, míg a gyülekezett zsoltárokat énekelt, zajlott a kápolnaszentelés szertartása. Miután felöltöztették az oltárt, a szentelés utolsó mozzanata a falak olajjal, szenteltvízzel és tömjénezéssel való megszentelése volt.

Az esemény a kápolna első püspöki szent liturgiájával folytatódott. Atanáz püspök a megbocsátásról és a kiengesztelésről tartott szentbeszédet. Kiemelte: a mai fiataloknak rengeteg akadállyal kell szembenézniük, problémák soraival kell megküzdeniük. Az egyetem kihívásokkal teli, amivel szembesülve a hallgatók elgyengülhetnek, könnyen feladhatják. Egy-egy sikertelen vizsga, rosszul sikerült tantárgy dühöt, haragot válthat ki az emberből.

Ám a kollégium kis kápolnájában vigaszra lelhet bárki. A megbocsátás és kiengesztelődés szent helye lett az e napon felszentelt Szent Kereszt-kápolna. Szeretet tölti be a légkört, lelkünkkel érezhetjük az Úr jelenlétét. A fiatalok bármikor feltöltődhetnek, kiengesztelődhetnek, elmondhatnak egy-egy imát. Immár a miskolctapolcai kollégistáknak is van kápolnája, melynek ajtaja mindig, mindenki előtt nyitva áll – hangsúlyozta Orosz Atanáz püspök.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép