Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kinyitható medál
Lourdes  1994
Az amerikai szenátus a lelkiismereti szabadságra vonatkozó törvény ellen szavazott - az amerikai püspökök nyilatkozata
2012-03-03 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Egyesült Államok szenátusa március 1-jén 51-48 arányban elutasította a Roy Blunt és 47 másik szenátor támogatását élvező, a lelkiismereti jogok tiszteletben tartására vonatkozó kétpárti javaslatot. Konkrét célja az volt, hogy mentesítse az erkölcsi fenntartásokkal rendelkező munkáltatókat a születésszabályozás és az abortusz támogatására irányuló Obama kormány által hozott törvény alól. A szenátusi szavazás eredménye arra ösztönzi az egyházat, hogy megerősítse elszántságát a vallásszabadság támogatása iránt.
A vallásszabadság témája jelentősen előtérbe került azóta, amióta az Obama kormány rendelkezést hozott a betegek védelmére vonatkozó egészségügyi ellátás törvénye alapján. A szabályzat értelmében kényszerítik a munkaadókat, beleértve az egyházi intézményeket is, hogy a dolgozóik számára fizetett egészségügyi biztosítás fedezze a sterilizációt és a fogamzásgátlást, valamint az abortuszt előidéző szerek finanszírozását még akkor is, ha ez gyökeresen szemben áll vallási meggyőződésükkel.

Jelenleg a lelkiismereti jogok állampolgári védelme a legkritikusabb kérdés az országban – hangsúlyozta William Lori bridgeporti püspök, az amerikai püspöki konferencia vallásszabadsággal foglalkozó bizottságának elnöke. Folytatni kívánják a lelkiismereti jogok védelmezését minden lehetséges jogi eszközzel. A vallásszabadság a demokrácia középpontjában áll és minden személy méltóságában gyökerezik. Az amerikai főpásztorok nem adják fel, amíg a lelkiismereti jogok védelmét vissza nem állítja a kormány, és amíg az amerikai Alkotmány szabadságjogokat tartalmazó ún. Első Kiegészítése vissza nem nyeri tiszteletben tartását.

Lori püspök nagy elismeréssel szólt Roy Blunt és 47 másik szenátorról, akik indítványozták a szavazást azzal a céllal, hogy megerősítsék a nemzet régre visszanyúló hagyományát a lelkiismereti szabadságjogok tiszteletbe tartása terén az egészségügyben. Erre a támogatottságra építenek a törvényhozás érzékennyé tételére a kérdés iránt a képviselőházban is. Arra buzdítja a főpásztor az amerikai kormányt, hogy változtassa meg hozzáállását a törvényt illetően. Ezzel párhuzamosan az amerikai püspökök áttekintik az alkotmány és a vallásszabadság visszaállítására vonatkozó törvény által biztosított jogi lehetőségeiket a probléma rendezése érdekében.

„Ami a szenátusban történt, annyit jelent, hogy 51 politikus megtagadta az Alkotmány ún. Első Kiegészítését, akik pedig az Egyesült Államok alkotmányának védelmére tettek esküt. Szavazatukkal azt az üzenetet küldték az amerikai lakosságnak, hogy elutasítják a vallásszabadságot. Ezzel egyben támadást intéztek az élet ellen is” – figyelmeztetett a szenátus döntése kapcsán Shenan Boquet atya, a Human Life International, a világ legnagyobb életvédő szervezetének elnöke. Hangsúlyozta: senki sem kötelezhető arra, hogy kompromisszumokat kössön hitével kapcsolatban illetve, hogy ártatlan emberi életek elpusztítását finanszírozza. Ezért az életvédő szervezet csatlakozik azokhoz, akik ellenállnak Obama elnök igazságtalan . törvényének.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép