Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

ámuló angyal
Lourdes-i Citadella
A Vatikán felülvizsgálja a bezárásra ítélt clevelandi Szent Imre-templom ügyét
2012-03-10 Forrás: Erdély.ma
A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia – így a magyar közösség által több mint száz éve használt Szent Imre-templom – bezárására vonatkozik – jelentette be szerdán Peter Borre, a megszüntetések ellen harcoló ügyvéd.
A Klérus Kongregációjának döntése ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát, két évtizede nem történt hasonló eset. A papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy Richard Lennon püspök három évvel ezelőtt az ügyben megsértette az egyházi és az eljárásjogi törvényeket. A 13 érintett templom azon 50 közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta: egyházmegyéjében fogyatkozik a plébánosok és a hívők száma.

A plébániák egy részét magyar, lengyel vagy ír bevándorlók alapították, de nem ritkán olyan belvárosi negyedekben találhatók, amelyeknek ma már lakossága fekete és nem katolikus. Az egyházközségek tagjai – akik közül sokan második vagy harmadik generációs bevándorlók – a templomokba való bezárkózással és más módszerekkel tiltakoztak a bezárások ellen, sőt még egy szakadár kongregációt is létrehoztak.

Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője szerint Lennon szerdán kézhez kapta a vatikáni végzést, de azt még nem volt módja tüzetesen tanulmányozni. A bezárásokról hozott döntés nyomán a püspökséghez 174 plébánia tartozott volna. Az egyházmegye vezetőjének jogában áll a vatikáni bírósághoz fellebbezni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép