Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

III. Pál
„Egész életen át tartó munkám a Holt-tengeri tekercsekkel”– Vermes Géza előadása a római Pápai Biblikus Intézetben
2012-03-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Március 12-én, hétfőn délután a magyar származású brit tudós, vallástörténész, a Holt-tengeri tekercsek elismert szakértője tartott előadást a római Pápai Biblikus Intézet nagyelőadó termében. Az eseményen az intézmény mintegy 150 diákja, továbbá tanárok, kutatók voltak jelen, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a 87 éves tudós beszámolóját.
Vermes Géza angol nyelvű előadásában tárgyalta a Holt-tengeri tekercsekkel és a qumráni közösséggel foglalkozó kutatások mintegy öt évtizedének történetét, amellyel ő maga is foglalkozik a tekercsek felfedezése óta. A professzor személyes élményeit is megosztotta a hallgatókkal.

A tekercsek első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumrán-hegység egyik barlangjában. A későbbiekben további 11 barlangra bukkantak, ahonnan több száz tekercs került elő, nagy részük darabokban, amelyeknek összeillesztése jókora munkát igényelt. Jelentőségük igen nagy, ugyanis megjelenik rajtuk az Ószövetség szinte teljes terjedelmében héber nyelven, amelyet a tekercsek felfedezése előtt csak a középkor másolatokból ismertek. A feltételezések szerint a Kr.e. második századtól a Kr.u. első századig terjedő korból származó tekercsek papiruszból ill. pergamenből készültek és nagyrészt héber nyelven íródtak, de felfedezhető rajtuk néhány szöveg arámi ill. görög nyelven is.

Az előkerült tekercsek szövegének angol fordítását Vermes professzor készítette, amely 1962-ben jelent meg „The Dead Sea Scrolls in English” (A Holt-tengeri tekercsek angolul) címmel. Ezt újabb kiadás követte 2004-ben. Vermes Géza jelenleg az Oxfordi Wolfson College nyugalmazott munkatársa és a zsidó tanulmányok nyugalmazott professzora. Emellett tagja a Brit Akadémiának (British Academy) és több egyetem is díszdoktorrá avatta. A Magyar Tudományos Akadémia 1996-ban Bacher Vilmos-emlékérmet adományozott neki. Művei számos nyelven, köztük magyarul is megjelentek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép