Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Feszület.
Rafaello Santi: Az Eszterházy Madonna
Diana - egy különleges ember élete és halála
2008-12-20 Forrás: Hírszerző
Diana Edward John Spencer legfiatalabb lányaként látta meg a napvilágot. Családja évszázadok óta közel állt a brit királyi családhoz, szinte egyenes út vezetett a Károllyal való házasságáig, mégis elváltak. Halálának pontos körülményeit ma is vitatják, nem úgy elragadó személyiségét, amellyel végleg belopta magát a britek szívébe. Januártól sikerkiállítás nyílik Budapesten a walesi hercegnő életéből.
A csaknem 300 ezer látogatót vonzó Titanic-tárlat után újabb sikerkiállítást mutatnak be Budapesten. Január 31-től látható majd a budapesti Károlyi-Csekonics Rezidenciában a Diana: a celebration című tárlat.

A tragikus körülmények között elhunyt walesi hercegnő életét és munkásságát bemutató tárlatra jegyek elővételben már kaphatók.

Tömegeket vonz a kiállítás

A Diana hercegnő életét bemutató kiállítás anyagát a Spencer család állította össze és indította világkörüli útjára. A kiállítás londoni bemutatója után Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézott. Londonban 800 ezer, Ausztráliában és az USA-ban pedig már több mint 1 millió látogatója volt. Európában - Anglia után - elsőként Magyarországon látogatható majd ez a páratlan kiállítás. A család a kiállításból befolyt bevételből a Diana örökének emléket állító alapítvány munkáját támogatja.

A Diana: a celebration című kiállítás a walesi hercegnő életének krónikáját 150 tárgyon keresztül mutatja be. A látogatók részesei lehetnek egy időutazásnak, láthatják életének legfontosabb állomásait - az ártatlan gyermekkortól a fényképezett hírességig. A képeken feltűnik mint félénk óvónő, mint elbűvölő menyasszony, odaadó anya, és mint fáradhatatlan jótékonysági élharcos.

Diana volt a világ egyik legtöbbet fényképezett híressége, 1981-es királyi esküvőjét, több mint egymilliárd televíziónéző kísérte figyelemmel. A kiállításon látható többek között uszályos esküvői ruhája, 28 - híres divattervezők által készített - ruhaköltemény, családi ékszerek, bútorok, számos személyes emlék, és ritka házi videofelvételek, fényképek.

A látogatók szemügyre vehetik azt az eredeti szöveget is, amelyet Spencer gróf mondott el testvére temetésen a Westminster-apátságban, valamint megnézhetik a kottáját és dalszövegét az Elton John/Bernie Taupin szerzeménynek, amely a "Candle in the wind" átdolgozása, és szintén a búcsúztatáson hangzott el.

Élete végéig adományozott

Diana Frances Spencer 1961-ben született Norfolkban (Anglia) Edward John Spencer legfiatalabb lányaként. Anyai részről Diana ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik, apai oldalról pedig négy törvénytelen fiún keresztül II. Károly leszármazottja. A Spencer család egyébként évszázadok óta közel állt a brit királyi családhoz, 17. században uralkodói támogatásban részesültek. Diana anyai nagyanyja, Ruth Roche, Lady Fermoy sokáig volt Erzsébet királynő barátnője és udvarhölgye.

Diana 1981-ben ment feleségül Károly, walesi herceghez, amivel egy csapásra híresség lett. A házasságból két fia született, Vilmos és Harry herceg. Több évig elmélkedtek a házassági problémáikon, majd Károly herceg és Diana elváltak, ám ezt követően is a királyi család tagja maradt. Élete végéig jótékonykodott: gyermekeknek, hajléktalanoknak gyűjtött, részt vett az AIDS elleni küzdelemben és az aknák betiltásáért kampányolt.

Az életét csaknem állandóan a média érdeklődése kísérte. A válás elvileg a közfigyelem elvesztéséhez vezethetett volna, de ehelyett az emberek szimpatizáltak Dianával jótékonysági rendezvényei és szociális ügyei miatt. Halálos autóbalesete után gyászos időszak kezdődött az Egyesült Királyságban, világszerte. A korabeli reakciók Diana életével és hagyatékával kapcsolatban vegyesek, de ez a bűvkör a hercegnővel mostanáig is tart.

Diana először a Kings Lynn-i Silfield Schoolban tanult Norfolkban, aztán a Riddlesworth Hallban és a West Heath Girls' School diákja volt Sevenoaksban, ahol rossz tanulóként tekintettek rá. 16 éves volt, otthagyta a West Heath-et és rövid ideig járt az Alpin Videmanette leányiskolába. Diana állítólag kiemelkedően úszott és ugrott, és azt mondták, balett-táncos szeretett volna lenni, de soha nem tanult komolyan táncolni; a maga 178 cm-es magassága sem könnyítette meg a helyzetét.

A titkosszolgálat ölte meg?

Biztossá vált az, hogy nem volt eléggé képzett. Diana könyörgött szüleinek, hogy visszamehessen Londonba. Vettek neki egy lakást Coleherne Court-ön, és három lakótársával élt ott 1981-ig. Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, habár utált főzni, és Madame Vacani tánciskolájában dolgozott Kensingtonban, de kilépett a rámenős állapot miatt. Lady Diana takarítással és pincérkedéssel töltötte idejét, mielőtt munkát talált egy óvodában, ahol segédként dolgozott.

Halálát illetően a mai napig léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Valószínűtlennek tűnik, hogy a brit titkosszolgálat elpusztítsa a britek olyan közkedvelt jelképét, mint amilyen Diana walesi hercegnő volt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép