Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XV. Gergely
Áldott ünnepeket
Nagyheti és húsvéti liturgia a ferences templomokban
2012-03-27 Forrás: Erdély.ma
A csíksomlyói kegytemplomban, a székelyudvarhelyi, a kolozsvári és a kaplonyi ferences templomban a nagyheti és a húsvéti ünnepi liturgia programja a következő:
Csíksomlyó

Április 1-jén, virágvasárnap a szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Mindhárom szentmisén lesz barkaszentelés.

Április 5-én, nagycsütörtökön fél 8-tól kerül sor az első lamentációra (Jeremiás siralmaira). Este 7 órakor kezdődik a szentmise az utolsó vacsora emlékére.

Április 6-án, nagypénteken reggel 5 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak a Jézus-hágón (gyülekező a csíksomlyói borvízforrásnál). A kegytemplomban a reggel fél 8-kor kezdődő lamentációt 10 órától egész napos gyóntatás követi.
Este fél 7-kor keresztútra kerül sor, és 7 órakor kezdődik a nagypénteki szertartás.

Április 7-én, nagyszombaton ugyancsak reggel fél 8-kor lamentáció, 10 órától pedig egész napos gyóntatás lesz. A nagyszombati szertartás este 8 órakor kezdődik.

Április 8-án, húsvét vasárnap reggel a 7-kor és 8-kor kezdődő szentmise után eledelszentelésre kerül sor. A szentmisék – akárcsak április 9-én, húsvét másodnapján – reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

Székelyudvarhely

Április 5-én, nagycsütörtökön reggel fél 8-kor zsolozsma, este 6 órától szentmise lesz.

Április 6-án, nagypénteken reggel fél 8-kor szintén lesz zsolozsma. A nagypénteki szertartásra délután 3 órakor kerül sor.

Április 7-én, nagyszombaton reggel a fél 8-kor kezdődő zsolozsmát követően egész napos szentségimádást tartanak. A szentmisére este 6 órakor kerül sor (körmenet nélkül).

Április 8-án, húsvét vasárnapján a szentmisék reggel 9 és este 6 órakor lesznek.

Kolozsvár

Április 4-én, nagyszerdán délután 3-tól este 6-ig a hívek elvégezhetik húsvéti szentgyónásukat.

Április 5-én, nagycsütörtökön este 6 órakor lesz a szentmise az Utolsó Vacsora emlékére, majd felolvassák Jézus Krisztus búcsúbeszédét.

Április 6-án, nagypénteken reggel 8 órakor zsolozsma kezdődik. Jézus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezve délután 5 órától a ferences szerzetesek keresztúti ájtatosságot végeznek. A nagypénteki szertartás, az úgynevezett „csonka mise” este 6 órakor kezdődik.

Április 7-én, nagyszombaton reggel 8 órától is lesz zsolozsma. Jézus szenvedéséről és haláláról elmélkedve reggel 9 órától este 6-ig imádkozni lehet a Szentsírnál. A nagyszombat esti szertartásra 8 órakor kerül sor. A kolozsvári ferenceseknek az a kérésük, hogy mindenki készítsen a szombat esti szertartáson használandó gyertyájához egy tölcsért, hogy ezáltal is megőrizzék a templom tisztaságát.

Április 8-án, húsvétvasárnap a szentmisék a szokásos vasárnapi időpontban lesznek: reggel 9-kor és délben 12-kor. A reggeli 9 órás szentmise befejeztével ételszentelésre kerül sor.

Kaplony

Április 1-jén, virágvasárnap a Szent Antal templomban reggel 7-kor, délelőtt 10-kor és este 6 órakor, a Szent József templomban reggel fél 9-kor lesznek szentmisék. Az esti 6 órás szentmise után keresztutat végeznek a falu között.

Április 5-én, nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékére este 6 órakor lesz a szentmise a Szent Antal templomban.

Április 6-án, nagypénteken 12 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak a Szent József és a Szent Antal templomban is. Utóbbiban lesz a nagypénteki szertartás, amely este 6 órakor kezdődik.

Ugyancsak a Szent Antal templomban lesz a húsvéti vigília, amely április 7-én, nagyszombat este 8 órakor lesz.

Április 8-án, húsvét reggel 7 órakor a Szent József templomban, a 7 órás szentmise után a Szent Antal templomban lesz eledelszentelés. Húsvét ünnepén és április 9-én, húsvéthétfőn a szentmisék a Szent Antal templomban reggel 7-kor, délelőtt 10-kor és este 6 órakor, a Szent József templomban délelőtt fél 9-kor lesznek.

Borsodi L. László
ferences sajtóreferens
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép