Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Munkácsy Mihály: Ecce Homo
Topor Márta:  Vatikán
„A pápa azt kérte Raúl Castro elnöktől, hogy Nagypéntek legyen ünnepnap”
2012-03-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Március 27-én, kedden délután került sor XVI. Benedek pápa és a kubai elnök találkozójára a havannai Forradalmi Palotában. A katolikus egyház ismételten megerősítette, hogy folytatni kívánja szociális tevékenységét és kiváltságos beszédpartnerként kínálja fel együttműködését a társadalmi átalakulások terén.
A 45 perces találkozó végén került sor az ajándékok kicserélésére. Castro elnök a pápának ajándékozta a Cobrei Szűzanya bronz másolatát, amit a Szentatya Ptolemaiosz „Geográfia” c. műve 1400-as évekből származó kiadásának fakszimile másával viszonzott. A megbeszélésen a szigetország polgári és egyházi életének főbb kérdéseit érintették, de szerepeltek humanitárius jellegű témák is – nyilatkozta rádiónk főigazgatója, szentszéki szóvivő.

A találkozó hosszú ideig tartott, ami már önmagában véve jelentőségteljes esemény. A lényeg, hogy az érintett személyek, túllépve a formaságokon, elmélyítsék egymáshoz fűződő kapcsolataikat. Fidel Castro és II. János Pál pápa számára is rendkívül lényeges volt a személyes dimenzió, amely jelentős gyümölcsöket termett. Ezért fontos a mostani utazás alkalmával is az elnök és a pápa közötti találkozó, amely nagyon szívélyes hangulatban zajlott.

Ami a megbeszélés tartalmát illeti, P. Federico Lombardi SJ a következőket sorolta fel: természetesen beszéltek a kubai nép jelenlegi életkörülményeiről, az ország helyzetéről, és ami a pápát illeti, az egyház elvárásairól. Ezek az egyre intenzívebb egyházi életre, a hit minél teljesebb kifejezésére, az ország életében való részvételre vonatkoznak. A Szeretet Szűzanyjának zarándoklata, amely másfél éven át az egész szigetet végigjárta a mostani jubileumi év kezdete előtt, mély hatást gyakorolt a kubai hatóságokra, mert a helyi egyház nagy életerejéről tanúskodott. Annak a jele volt, hogy az egyház beleilleszkedik a lakosság életébe, a hit jelen van a nép érzelmeiben. A zarándoklat nem csak azokat mozgósította, akik a hitüket gyakorlók szűkebb köréhez tartoznak. Ez tehát felkeltette a hatóságok egyház iránti figyelmét, kivívta nagyrabecsülését.

A pápa határozott kéréssel is fordult az elnökhöz: Nagypéntek, amely a kubaiak vallási hagyományában alapvetően fontos helyet foglal el, legyen ünnepnap, részesüljön nagyobb elismerésben a hatóságok részéről is a nemzet életében. P. Lombardi emlékeztetett rá, hogy Karácsony II. János Pál utazásának eredményeként vált ismét ünnepnappá Kubában.

Ezekben a napokban a pápa és az elnök számos alkalommal kifejtették gondolataikat vallásos és szociális témákban. XVI. Benedek üdvözölte a Kubában végbemenő változásokat, felkínálta együttműködését, de kérte azt is, hogy történjen előrehaladás az állam és az egyház közötti kapcsolatokban. „Amikor Istent kizárják, a világ az ember számára barátságtalan hellyé válik” – mondta a Szentatya a cobrei szentmisén. Nem hiányzott a házasságon alapuló család védelme sem, valamint az az ígéret, hogy szívében továbbra is hordozza minden kubai, közöttük a foglyok és hozzátartozóik aggodalmait.

A Mexikóba tartó repülőúton XVI. Benedek kifejtette, hogy a „marxizmus olyan ideológia, amely már nem felel meg a valóságnak”. Raúl Castro hangsúlyozta, hogy jó kapcsolatok állnak fenn a Szentszék és Kuba között, majd bírálta az ország irányában folytatott amerikai politikát. „A leghatalmasabb nemzet, amelyet a történelem valaha is ismert, sikertelen próbálkozást tett arra, hogy megfossza szabadságától a kubai népet” – mondta az elnök, utalva az USA által évtizedek óta Kuba ellen irányuló gazdasági és pénzügyi blokádra.

Jelenleg Hugo Chavez venezuelai elnök is Kubában tartózkodik, hogy gyógykezelésben részesüljön a szigetországban. Azt nyilatkozta, hogy szívesen köszöntötte volna a pápát, de nem akar nehézséget okozni XVI. Benedek pápa és az elnök egyébként is zsúfolt programját illetően. P. Lombardi logikusnak nevezte a venezuelai elnök álláspontját; eredményes kezelést és gyógyulást kívánt neki.

Rámutatott: a pápa jelenléte mindenekelőtt megerősíti Kubában a helyi egyházat, amely jelenleg szerencsés korszakát éli: az egész országot érintő zarándoklat, most pedig a Szeretet Szűzanyjának jubileumi éve minden várakozást felülmúlva a kegyelem pillanatai, az egyház, a kubai nép belső megújulásának megnyilvánulása. Ne feledjük tehát ennek az utazásnak a vallási dimenzióját: a pápa jelenléte olyan bátorítás, amely a hit kegyelmének időszakába illeszkedik bele – nyilatkozta P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő a pápa és Raúl Castro találkozásáról.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép