Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Rózsafűzérgyűrű
Angyalka szivecskével.jpg
„Születésére emlékezve hajoljunk meg nagysága előtt” – 120 éve született Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros
2012-03-29 Forrás: Vatikáni Rádió
Ezekben a napokban a magyarság világszerte megemlékezik az esztergomi hercegprímásról, aki 1892. március 29-én látta meg a napvilágot a nyugat-magyarországi Csehimindszenten. Szentmisében emlékeztek meg róla Rómában, Bécsben, Münchenben, a Felvidéken Komáromban vette kezdetét a Mindszenty-emlékév.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, elnöke Erdő Péter bíboros bevezetőjével, tudományos napot rendezett március 28-án a budapesti Központi Papnevelő Intézetben. Ugyancsak szerdán, Szombathelyen Veres András megyéspüspök nyitott meg állandó Mindszenty József emlékkiállítást a püspöki palotában.

A főpásztor március 30-án, pénteken délelőtt 10 órakor a zalaegerszegi Mária Magdolna plébániatemplomban mutat be ünnepi koncelebrációs misét, majd koszorúzásra kerül sor Mindszenty József szobránál. Délután „Emlékezés a lelkipásztor Mindszenty Józsefre” címmel, konferenciával folytatódik az ünnepség, amelyen neves előadók, közöttük Márfi Gyula veszprémi érsek, Stróber László kanonok, apátplébános, P. Szabó Ferenc SJ teológus, Török József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történész professzora, Perger Gyula plébános, levéltári püspöki referens szólalnak fel.

Március 31-én, szombaton délelőtt fél 11-kor a szombathelyi székesegyházban hálaadó szentmisére kerül sor, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek. Koncelebrálnak Veres András szombathelyi püspök és a püspöki konferencia tagjai, meghívást kaptak a környező külföldi egyházmegyék főpásztorai is.

Nemcsak a magyar híveknek szerzett örömet, hanem a világhálón is elterjedt a hír, hogy Erdő Péter bíboros kérésére véglegesen lezárult Mindszenty József bíboros rehabilitálási eljárása. Erdő Péter bíboros prímás úgy nyilatkozott: ez a lépés egyértelmű jele annak, hogy a magyar igazságszolgáltatás végképp szakított a koncepciós perek nehéz örökségével.

Most mi is tisztelettel adózunk Mindszenty József bíborosnak, idézve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Bizottságának januári körleveléből: „Személye jelképpé magasodott: a magyar katolikus közösség és az egész megkínzott és elnyomott magyar nép jelképévé. Születésére emlékezve hajoljunk meg nagysága előtt”.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép