Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Angyalka a felhőkön (A)
Nagycímer
Van véleményünk
2012-04-04 Forrás: Parókia.hu
A világi sajtó csak akkor foglalkozik az egyházzal, ha valami gond vagy visszásság kerül felszínre, egyházunk ezért sok éven át védekező, megbántott pozícióból nyilvánult meg a médiában. Az elmúlt egy évben azonban eddig példátlan kezdeményezéseknek lehettek tanúi az egyházi internetes felületek olvasói.
Hogyan juthat el az újságolvasókhoz, a rádióhallgatókhoz, a televíziónézőkhöz és az interneten szörfözőkhöz az egyház üzenete? Jelen van-e az egyház a médiában? – Ezekre a kérdésekre is keresték a választ a 32. Dunamelléki Egyházkerületi Presbiteri Konferencián az elmúlt hétvégén.

Gyülekezet a tévé előtt


A közszolgálati televízió vallási műsorai a templomba nem járó, ötven év feletti, vidéki lakosság körében népszerűek – mondta el portálunknak a református televíziós műsorok szerkesztője.

– Az egyház jogos elvárása, hogy legfontosabb eseményei közvetítésével megmutassa magát a társadalomban, indirekt módon szólva azokhoz is, akik nem kötődnek annyira az egyházhoz. Az istentisztelet-közvetítéseket több százezren nézik, vagyis többen, mint ahányan egy vasárnap az összes budapesti templomban megfordulnak – számolt be Tislér Géza.

Rosszkor kap szót az egyház

A várakozásoktól eltérően a vallási műsorok egyelőre nem élveznek a korábbinál nagyobb támogatottságot. A közszolgálati adó gyakran évekkel ezelőtti adások ismétlését tűzi műsorára, mivel nincs anyagi fedezet a forgatásokra. A vasárnap délelőtti műsorsáv sem túl előnyös, hiszen a gyakorló hívek istentiszteleten vannak ezekben az órákban.
– Az elmúlt év nagyjából arról szólt, hogy keményen rendet tettek a közmédiában. Ennek egyelőre nem a gyümölcseit látom, hanem a fokozódó nehézségeit. Éveken át evidens volt, hogy egy huszonhat perces magazinműsorhoz legalább két nap forgatásom volt, három-négy éve egy vagy mindössze fél napom van. Az ismétlésekbe olyan műsorokat választok, amelyeknek jó visszhangja volt. Nagyon hiszek a portréműfajban; igyekszem érdekes és hiteles református személyiségeket bemutatni.

Ki uralkodik kin?

– A médiafogyasztók már akkor is szelektálnak, amikor megvesznek egy újságot vagy bekapcsolják a televíziót – hívta fel a figyelmet Faggyas Sándor.
A Magyar Hírlap szerkesztője arról beszélt portálunknak, hogy a médiumok a tévéző, rádiózó és internetező közönség figyelmét annak tudtán kívül foglyul ejtik és irányítják. A legveszélyeztetettebb korosztály a fiataloké.
– Ha az iskolából hazamegy a gyerek délután, felmegy a Facebookra, és az órákon keresztül be van kapcsolva. Folyamatosan kapja az üzeneteket, a megosztott tartalmakat, ez pedig elvonja a figyelmét, és annyira elszívja a pszichikai energiáját, hogy utána már nemigen lesz ereje, hogy este még megcsinálja a leckét vagy könyveket olvasson. Magyarországon átlagosan kilenc éves korban internetezni kezdenek a gyerekek. Már az általános iskolában vagy a középiskolában meg kellene tanítani nekik, hogy tudatosan használják a médiát, és tudjanak önuralmat gyakorolni.

Hírforrássá lett közösségi oldal

– Mi, akik az interneten publikálunk, naponta tapasztaljuk, hogy milyen gyorsan változó világban dolgozunk. Éppen ezért foglalkoznunk kell azokkal az új formákkal, amelyek a világi kommunikációban nem is annyira újak, de az egyháziban mostanában kezdenek teret nyerni – hangsúlyozta Füle Tamás.
A Parókia portál szerkesztőségvezetője hozzátette:

– Miközben okkal bírálják sokan a Facebookot, és tartják felesleges, időrabló, sőt, káros felületnek, tudomásul kell venni, hogy egy nagyon széles közönség számára elsődleges hírforrás. Olyan eszköz, amelynél hatékonyabban ma nem lehet információt eljuttatni az emberekhez, hiszen az általunk közölt tartalmakat az olvasók közreműködésével és személyes ajánlásával továbbítja azok felé is, akikkel mi soha nem kerültünk és vélhetően nem is kerülnénk kapcsolatba.

Instant evangélium helyett

A szerkesztőségvezető elismerően szólt az elmúlt egy év egyházi blogterméséről.
– Nagyon izgalmasnak tartottam az Egykérdés elnevezésű evangelizációs projektet, amely az interneten felmérte, hogy az emberek mit kérdeznének meg Istentől, és később ezekre a kérdésekre keresték a választ a sorozat előadásaiban.
A Tiszáninneni Egyházkerület portálja indította az első, végre valóban a korosztályt megszólító ifioldalt, benne a fiatalok képi világát és nyelvi környezetét remekül alkalmazó Értem?! napi áhítattal.
Nehéz, de nagyon hasznos feladatot vállal magára a rakjukossze.hu, amely bevezető videóval, kevés szöveggel és a fiatalok véleményét tudakoló kérdőívvel operál.
A legizgalmasabb kísérletnek a reposzt.hu-t tartom. Nekünk, egyházi embereknek vagy nem jut energiánk, vagy nem érezzük illetékesnek magunkat, vagy túl sok meggondolásunk van, ami miatt nem szólalunk meg aktuális társadalmi vagy akár politikai kérdésekben. Az, amit a dunántúliak a Reposzttal vállalnak, példa nélküli akkor is, ha szubjektív véleményük időnként megosztó – ezt ők bizonyára tudatosan vállalták.
Füle Tamás hozzátette: ahhoz, hogy értelmes módon lehessen eljuttatni az evangéliumot az emberekhez, kapaszkodókra, támpontokra van szükség.
– Nem vagyok híve az amerikai típusú, hatmondatos evangelizációnak mint műfajnak. Sokkal izgalmasabb, ha egyre több olyan témában szólalunk meg, ami az embereket foglalkoztatja, érinti; markáns, értékalapú véleménynek adva hangot.

Tudatos tudósítás

– A világi sajtó csak akkor foglalkozik az egyházzal, ha valami gond vagy visszásság kerül felszínre, és erre az egyházunk sem adott pozitív válaszokat: védekező, megbántott pozícióból nyilvánult meg sok éven át, így nem tudta képviselni és bemutatni az értékeit – foglalt állást Füle Tamás.
A szerkesztőségvezető elmondta, többek között a Parókia portál is egyre tudatosabban tájékoztatja a nagyközönséget az egyházban történt eseményekről. A korábban elsősorban beküldött cikkeket befogadó portál szerkesztőcsapata több mint egy éve új munkatársakkal egészült ki. A Parókia riporterei tudósításaikban, interjúikban, riportjaikban kiemelt figyelmet szentelnek a Dunamelléki Egyházkerület missziói gyülekezeteinek, a börtön-, drog- és más missziós szolgálatoknak, a református oktatásügynek és a mindezek esszenciáját adó emberi történeteknek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép