Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
Raffaello. Krisztus színeváltozása.  Topor Márta
„Mária járjon közben értünk, hogy mi is megtapasztaljuk a feltámadt Úr élő jelenlétét, aki a remény és a béke forrása”
2012-04-10 Forrás: Vatikáni Rádió
Ez a nap sok országban ünnepnap, amikor lehetőség van a természetben sétálni, távoli családtagokat meglátogatni – kezdte a Mária imádság előtti rövid beszédét a Szentatya. Ezen a héten Castel Gandolfo-ban, a pápák nyári rezidenciáján pihen az ünnepi szertartásokat követően. Emlékeztette a híveket az ünnepnap okára, vagyis Jézus feltámadására, hitünk meghatározó misztériumára.
Utalt Szent Pál Korinthusiakhoz írt levelére, miszerint „ha Krisztus nem támadt föl, hiábavaló a mi igehirdetésünk, s hiábavaló a ti hitetek” (1 Kor 15,14). Ezért fontos, hogy ezekben a napokban újraolvassuk szívünkkel is Krisztus feltámadásának történetét.

A négy Evangéliumban elmondottak bemutatják a tanítványok találkozását a Feltámadott Jézussal és lehetővé teszik számunkra, hogy elgondolkodjunk ezen a csodálatos eseményen, amely átalakította a történelmet és értelmet adott minden ember létezésének.

A feltámadás végbemenetelét nem írják le az evangélisták, titokzatos marad, túllép felfogó képességünkön. Olyan ez, mint egy vakító fény, amelyet nem vizsgálhatunk meg szemünkkel, mert megvakulnánk. Az elmondás a szombatot követő nap hajnalától kezdődik, amikor az asszonyok a sírhoz mennek, amelyet nyitva és üresen találnak. Szent Máté földrengésről és egy tündöklő angyalról beszél, aki elgördítette a sírt elzáró követ és ráült (vö. Mt. 28,2). Az asszonyok miután az angyaltól a feltámadásról értesültek, félelemmel és örömmel telve siettek a tanítványokhoz, hogy megvigyék nekik a hírt. Ekkor találkoztak Jézussal, lábai elé borultak és imádták Őt. Ő pedig így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába: ott majd viszontlátnak” (Mt. 28,10).

Mindegyik Evangéliumban nagy helyet kapnak az asszonyok a Feltámadt Jézus megjelenéseinek leírásaiban, ahogy a szenvedés és Jézus halála elmondásában is. Abban az időben, Izraelben a nők tanúságtételének nem volt hivatali, jogi értéke, de az Úrral különleges kapcsolat fűzte össze őket. Ez alapvető a keresztény közösség konkrét élete számára minden korban, nemcsak az egyház útjának kezdetén – hangsúlyozta a Szentatya.

A Jézussal való kapcsolat példaadó modellje, különösképpen a húsvéti misztériumban, Mária, az Úr édesanyja. Fia Húsvétjának átalakító élményén keresztül Szűz Mária az egyház anyjává is válik, vagyis minden hívőé és az egész közösségé.

Hozzá fordulunk a Regina Coeli imádságban, amelyet a hagyomány szerint az Úrangyala helyett a húsvéti időszakban, délben imádkozunk. Mária járjon közben értünk, hogy mi is megtapasztaljuk a feltámadt Úr élő jelenlétét, aki a remény és a béke forrása – zárta húsvéthétfői beszédét XVI. Benedek a Regina Coeli imádság előtt. Ezt követően különböző nyelveken köszöntötte a Castel Gandolfo-i Apostoli Palota udvarán összegyűlt zarándokokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép