Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Fényt őrizők
Szent János evangélista Pathmoson
Isten bírja a szakadt farmert?
2012-04-17 Forrás: Parókia.hu
„A felnőttek abszolút nem értik meg, ha fáradt vagyok. Szerintük nekem csak annyi a dolgom, hogy hat órát üljek az iskolában, és ez könnyű, ezzel szemben ők egész nap dolgoznak, és az kimerítő."
Amikor X, Y és Z találkoznak

A gimnazista Noémi szavai elgondolkodtatóak. Vajon miért beszélnek el egymás mellett felnőttek és gyerekek? Miért nem értik egymás szavát a generációk, és melyik korosztály téved nagyobbat – erre is keresték a választ a Ráció, generáció, degeneráció elnevezésű konferencián, amelyet a Méntelek-Hetényegyháza Református Társegyházközség szervezett. A kis gyülekezet rendezvényére csaknem négyszáz szakember látogatott el a Kecskeméti Főiskolára április 13-án és 14-én.

Miért van hátrébb a család, mint a profit?

A konferencián nem csupán felnőttek beszéltek gyerekekről, hiszen mint Ferenczi Zoltán főszervező, református lelkipásztor fogalmazott, nem hisznek az akcióprogramokban.

Nemcsak szakembereket, pszichológusokat, pedagógusokat, szociális munkásokat, ifjúság- és családvédőket hívtak meg Kecskemétre, hanem fiatalokat is. A tizenévesek bemutatták szubkultúrájukat, zenéjüket, sőt, az úgynevezett élő könyvtárból ki is lehetett kölcsönözni őket egy-egy beszélgetésre. Bemutatkoztak a hiphoposok, rasztások, deszkások, freerunosok és rapperek, köztük FankaDeli is – sorolta a lelkipásztor.
- Sok szakember dolgozik hasonló fiatalokkal, miközben fogalmuk sincs arról, hogy valójában kik ők, milyen zenét hallgatnak, milyen értékeket tartanak szem előtt, mik a szokásaik, milyen a világképük.

Konzervatívabb embereket is meghatott FankaDeli Álmodtam című dala, amelyben olyan részletek vannak, mint „gondolkodj el azon, hogy miért van hátrébb a család, mint a haszon, a profit!” vagy hogy „a jövőd, és ne terhet láss egy csecsemőben” – számolt be Ferenczi Zoltán. A konferenciával a többi közt az is volt a szervezők célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a generációkat, valamint megmutassák és megosszák a református egyház által képviselt értékeket.

Versengeni akarunk

Tanárként végigjárta Európát, hogy tapasztalatot szerezzen más országok oktatási rendszeréről – árulta el érdeklődésünkre a konferencia egyik résztvevője, Várnai László.

- Nem értem, hogy közoktatásunkban miért nem jelennek meg a nyugaton nagy sikerrel használt tanulási módszerek. Vekerdy Tamás pszichológusnak is feltettem ezt a kérdést, aki szerint nincs társadalmi támogatottsága annak a szemléletváltásnak, amely révén önállóan gondolkodni tudó, felelősségteljes, autonóm, érző fiatalokat nevelhetnénk. Magyarországon hiányzik a társadalmi kohézió, ezért nem az együttműködés, hanem a versengés hangsúlyozott az oktatásban is.

Iskolakerülő szülők

Nem a gyerekekkel van a gond, hanem a beszedett tudatmódosító szerekkel – vélekedett egy másik résztvevő, Somody Beáta, aki egy nyolcadik kerületi, szegregált iskolában dolgozik.
- Nálunk már ötödikes gyerekek is használnak drogot. Van olyan második osztályos, hiperaktív gyerek, aki energiaitallal jön iskolába. Ötödikes-hatodikos gyerekek egyfolytában cigarettáznának, ha lehetne, és hetediktől felfelé vannak gyerekek, akik már könnyű drogokat is használnak. Mi hiába próbálunk hatni rájuk, a tanítás végén visszakerülnek abba a közegbe, ahonnan kiszakadtak. A szülőkkel nincsen kapcsolatunk, mert kerülik az iskolát.

Eldobható emberek kora

Napjaink családmodelljeiről, kapcsolati kultúrájáról és generációs feszültségeiről tartott a konferencia második napján előadást Bagdy Emőke pszichológus. A professzor szólt arról, hogy napjainkban az ép és jól funkcionáló családok száma csökkent, a gyermekek száma a vágyott alatt marad, a szülőkor kitolódott.

- Az ember, akár egy tárgy kihasználható, eldobható, elcserélhető, a rossz kapcsolatokat nem javítják ki. Nincs elköteleződés, felelősségvállalás, hűség. Még az ép szerkezetű családokban is sérült az összetartó erő és az érzelmek kifejezésének képessége. Ennek következtében az X, Y és Z generációnak nevezett korosztályok között gyakorta szakadék tátong, a szülő-gyermek viszony kedvezőtlenül átalakult – mondta a szakember.

„Isten bírja a szakadt farmert”

Mudi Henrietta Judit a Felvidékről érkezett a kecskeméti konferenciára. A református lelkipásztor úgy gondolja, kommunikációs probléma, hogy az egyház nem tudja elérni a fiatalokat.

– Ki kell menni a templom falain kívülre, hogy kommunikálni lehessen a tizenévesekkel. Keresni kell új utakat, új szavakat, és ha reformátusok vagyunk, valóban reformálódnunk kell. Ki kell lépnünk nekünk is az ősi lelkész szerepből, még akkor is, ha az öreg nénik megbotránkoznak, ha szakadt farmerban megyek végig az utcán. Nem attól vagyok hiteles keresztyén, ha szent ábrázattal, konttyal a fejemen járkálok. Nem az embereknek kell megfelelnem; akkor tudok hitelesen szolgálni, ha merek azzá válni, akiként az Isten szeret, Ő pedig bírja a szakadt farmert is.

Valósággá válik

Örök tapasztalat a generációk közötti különbség, ami minden korszakban feladat elé állítja a szülőt, akinek erkölcsre, kultúrára, értékekre és az emberi együttélés szabályaira kell megtanítania a gyerekét – fogalmazott érdeklődésünkre a konferencia fővédnöke. Szabó István dunamelléki református püspök úgy véli:

- A 20. század kataklizmáival megszakadtak a generációk természetes egymáshoz való kapcsolódási pontjai, így nehéz egy nyelvet beszélni. A másik probléma, hogy napjainkra globális falu lettünk, ahol eltérő civilizációk és kultúrák találkoznak, és szabad a választás, hogy melyik csoporthoz köti magát valaki, ezért is van értetlenség az emberek között. Ha mélyebbre megyünk, akkor elérkezünk az ember megromlottságához, ami független kultúrától és értékrendtől. A keresztyén teológiai meggyőződés szerint az újjászületés nélkül legfeljebb kordában lehet tartani ezeket a problémákat, de megoldani nem. A Bibliában az olvasható, hogy a generációk megértik majd egymást, ha a Szentlélek által újjászületnek, a keresztyén létben tehát valósággá válik, hogy gyermek és szülő értik egymást.

Spiritualitások

A Ráció, generáció, degeneráció konferenciának hatalmas sikere volt, ezt nemcsak az érdeklődők magas száma mutatta, hanem a pozitív visszajelzések is. A méntelek-hetényegyházi református közösség már a következő nagyszabású rendezvényen gondolkodik; a spiritualitásOK ~ szakmaiság és szellemiség című rendezvény célzottan missziói jellegű konferencia lesz. Azokat az utakat keresik majd, ahol a tradicionális református értékek és a 21. században elvárható magas színvonalú szakmaiság együtt jelenhetnek meg.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép