Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Cristkindl-Markt, Topor M.
Fontana di Trevi szökőkút
A nem hívők is
2012-04-23 Forrás: Parókia.hu
Szívesen íratják egyházi iskolába gyermekeiket a nem hívő szülők is. Peterdi Dániel, a Baranyai Református Egyházmegye esperese szerint a közoktatás fontos kérdése, hogy csak oktatni vagy nevelni is akarunk-e egy intézményen belül. Míg országszerte átlagosan nőtt a nagy keresztyén egyházak által fenntartott közoktatási intézményekben a tanulók és pedagógusok létszáma, a református egyház Baranyában 2010 óta nem vett át önkormányzati oktatási intézményt, és újat sem alapított.
Peterdi Dániel esperes szerint azonban bőven van tennivalójuk a következő két évtizedre.

A Baranyai Református Egyházmegye két évvel ezelőtt vette át a nagyharsányi és a drávafoki általános iskolákat, melyek különben megszűntek volna.

- Máshonnan nem kerestek meg bennünket, ezt a két iskolát integráltuk a Pécsi Református Kollégiumba, és működtetjük két éve. Úgy tűnik, ezzel kialakult az intérményünk, jelenleg folyamatos építkezésekben vagyunk, és még mindig szükség lenne továbbépülésre, úgyhogy bőven van feladatunk a következő 15-20 évre is - árulta el portálunknak Peterdi Dániel, a Baranyai Református Egyházmegye esperese.

Még a nem hívők is...

Országszerte egyre több szülő íratja be szívesen gyermekeit egyházi iskolákba, óvodákba, annak ellenére, hogy nem tartják magukat vallásosnak.
- Amennyiben tudtak új iskolát építeni az egyházak, mint mi is, eleve húzóerő, hogy a diákok új, korszerű iskolába járhatnak. Másrészt, ha kisebb intézményekben olyan családias hangulatot sikerül kialakítani, amelyben minőségi a nevelés, az szintén jelzésértékű akár a nem hitben járó családoknak is. Általában az is befolyásolja a szülőket, hogy egy egyházi intézményben nemcsak oktatás folyik, hanem nevelés is. A közoktatás egyik nagyon fontos, alapvető kérdése, hogy csak oktatni vagy nevelni is akarunk egy intézményen belül - mondja Peterdi Dániel.

Élen járni

- A református iskoláknak fontos hozadéka egyrészt a hitbeli nevelés, másrészt ezek az intézmények elkötelezettségre nevelnek a magyarság iránt és szakmailag is jó felkészítést adnak. Hitből fakadó feladat, hogy aki hitben jár, az szakmailag is a legjobb legyen, illetve próbálja a legtöbbet nyújtani.

Határtalanul

Alapvető plusz érték a református iskolákban a határon túli magyarsággal fenntartott aktív kapcsolat, így a cserediákprogramok is.
- Mi itt, Baranyában elsősorban a jugoszláviai háború idején fogadtunk rengeteg magyar diákot, akik a háború elől menekültek. Őket a szülők menekítették erre a területre, hogy itt nyugodtan folytassák a tanulmányaikat, és ne essen ki az életükből az a pár év, amit az ország háborúskodással tölt. Vannak olyan diákjaink, akik maradtak és itt kezdték el az életüket, de van olyan is, aki visszament. Elmondásuk szerint nagyon szép emlékekkel gazdagodtak és hálásan megköszönték, hogy fogadtuk és úgy kezeltük őket, mint a saját diákjainkat.

Növekedés

A Pécsi Újság által közölt adatok szerint a ebben a tanévben Baranyában a reformátusok által fenntartott intézményekben 1.004 diák tanul, ami 15-tel több az egy évvel korábbihoz képest. 107 pedagógus és 49 technikai alkalmazott dolgozik intézményeikben; egy évvel ezelőtt 99 pedagógust és 52 technikai dolgozót foglalkoztattak a megyében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép