Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

B.U.É.K.  (A)
Alonso Cano festménye
Gondolatok Boldog Apor Vilmos székely vértanúról 7. – 8. - 9. (Imakilenced)
2012-04-27 Forrás: Magnificat.ro
Igent mond a világháború közepén a pápa kérésének. Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a szentléleknek! Miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
Életrajzi adatok:

1941-ben, a világháború szörnyű éveiben vállalja a püspöki szolgálatot. Recseg-ropog a világ, félelmetes erők szabadulnak el, és Apor Vilmos nem áll félre félve, vagy gyáva bölcsességgel, hogy csendben megvárja míg a véres vihar elül, hanem a Szentatya kérésére igent mond és vállalja hazája egyik legnagyobb püspökségének a vezetését. Bátran látogatja híveit, bátorít, vigasztal, tanít, otthont ad az üldözött, menekülő embereknek, befogadja a diktatúra üldözöttjeit, a zsidókat is és mindazokat, kik segítséget kérnek tőle. Ezen tetteiért is sok nép őt igaz embernek, szentnek tartja.

Könyörögjünk:

Nem tudhatjuk, hogy mi vár a szűkebb, tágabb környezetünkre. Ma is recsegnek-ropognak a világunkat összetartó kötelékek. Add Urunk, hogy Boldog Vilmos példájára és közbenjárására mi is merjük vállalni akár nehéz, kilátástalan körülmények között is a feladatainkat, testvéreink szolgálatát, a szeretet evangéliumának alázatos hirdetését, megvallását. Segíts meg Urunk, hogy ne azt nézzük, hogy megéri-e, megfizetik-e a munkánkat, hanem merjünk nagylelkűen igent mondani a bajban lévő, Isten nevében tőlünk segítséget kérő embertársaink szolgáló szeretetére.

Előimádkozó: Boldog Vilmos püspök, te aki életed árán védted gyermekeinket, családjainkat.

A közösség: Könyörögj érettünk!


8. Nem tér le az evangélium, a szeretet útjáról a világháború poklában


Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek!

Miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Életrajzi adatok:

Szörnyű, véráztatta világháborús évek alatt megmarad jó pásztornak, vigasztal, bátorít, főpásztori körleveleiben int, bölcsen tanít. Akkor, amikor oly sokan letérnek a szeretet útjáról, akkor Ő szavaiban, írásaiban, hitet tesz mindenütt ahol teheti, a szeretet és a jóság világformáló erejéről. Nem sodródik a szörnyű világháború által felkorbácsolt gyűlölet árjában, mocsarában, hanem híveinek szolgálatában fáradhatatlanul menti, ami menthető. Abban a kegyetlen, durva világban kitart hitében, Ő a nyugodt reménység tiszta tüzének őrzője és hordozója. Hisz a szeretet mindent megoldó végső győzelmében!

Könyörögjünk:

Más bűne nem jogosít fel bennünket arra, hogy letérjünk a szeretet útjáról. Add Urunk, hogy bármi is történik körülöttünk, még ha öldöklő háborúba is torkollik világunkban az eluralkodó kapzsiság, gyűlölet, mi Boldog Vilmos püspök példájára és közbenjárására meg tudjuk őrizni emberi méltóságunkat, élő hitünket, erőt adó reményünket, és mindenki felé fényt, jóságot árasztó őszinte szeretetünket. Segíts Urunk, hogy másoknak bűnös indulatai, féktelen vágyai, szavai, tettei ne fertőzzenek meg és ne tudjanak magukkal sodorni a bűnös pusztulásba.

Előimádkozó: Boldog Vilmos püspök, te aki életed árán védted gyermekeinket, családjainkat.

A közösség: Könyörögj érettünk!


9. Hűségesen kitart haláláig az Isten által rábízottak mellett

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek!

Miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Életrajzi adatok:

A második világháború végén mindenki menekül, menti a saját életét a beözönlő orosz hadsereg elől. Jaj a legyőzötteknek! Senki nem tudhatja, hogy mit hoz a holnap. Apor Vilmos bátran szembenéz a veszéllyel, nem menekül, tudja jól, hogy a felebaráti szeretet, az élet védelme, szolgálata, minden kereszténynek békében és háborúban szent feladata. Marad a püspöksége élén, vállalja a sorsát. Ő nem zárkózik be, hanem megnyitja nagylelkűen óvóhelyként működő pincéjét, mely tárva-nyitva áll a védtelenek előtt. 1945 nagypéntekén orosz katonák törnek rá a védtelen lánygyermekekre, asszonyokra. A püspök azt teszi ami minden férfi kötelessége, védi a gyengéket, kicsinyeket. Bátran elállja a mohó katonák útját akik fenyegetően a levegőbe lőnek, majd a meg nem hátráló püspököt három golyóval leterítik.

Könyörögjünk:

Apor Vilmos püspök élete árán is megvédi mások gyermekeit, asszonyait. Add Urunk, hogy a mai férfiak, anyák a megfogant életet akár életük árán is merjék óvni, szolgálni, megvédeni bármilyen támadástól. Segíts Urunk, hogy Apor Vilmos mártírhalált halt székely püspök példájára és közbenjárására, soha semmilyen veszélyben, bajban ne engedjük el egymás kezét, a tőlünk segítséget kérő, kiszolgáltatott embernek ne fordítsunk hátat. Védjük meg egymás tisztaságát, értékeit, ne hagyjuk, hogy aljas bűnök szennyezzék be szeretteinket.

Előimádkozó: Boldog Vilmos püspök, te aki életed árán védted gyermekeinket, családjainkat.

A közösség: Könyörögj érettünk!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép