Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mikulás
Róma.  Szent István király.  Topor Márta
„Értetek és sokakért”
2012-04-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Mit csinált a Szentatya a Húsvétot követő héten Castel Gandolfo-ban? Papírt és tollat fogott, majd anyanyelvén egy kissé különös levél megírásába kezdett a német püspökök számára, amelyet néhány nappal később közzé is tettek. A levél a szentmisében az eucharisztikus ima során, az Úr kelyhét megszentelő szavak fordítására vonatkozik:
„Ez a vér értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára”. A fordítás szerint használt „sokakért” kifejezés helyett, amely a bibliai szöveghez hűségesebb, többen előnyben részesítik a „mindenkiért” változatot, amellyel a Krisztus által elhozott üdvösség egyetemessége kap hangsúlyt. Néhányan azt gondolják, hogy a kérdés csak a hozzáértőket érinti. Valójában azonban segít annak megértésében, hogy mi az igazán fontos Benedek pápának és, hogy milyen lelkülettel néz szembe a kérdéssel.

A pápa számára az Eucharisztia megalapítására vonatkozó szavak alapvetően fontosak, az Egyház szívét jelentik. A „sokakért” kifejezéssel Jézus az Izajás próféta által említett Jahve szolgájával azonosul. Ezt ismételve tehát jobban kifejezésre kerül a kettős hűség, vagyis a mi hűségünk Jézus szava iránt, és Jézus hűsége a Szentírás szava iránt. A tény, miszerint Jézus minden ember üdvösségéért halt meg, nem kérdés. Az a feladatunk tehát, hogy elmagyarázzuk ezt a kérdéskört a híveknek, továbbá az Eucharisztia alapításánál használt szavak mély értelmét. Az Úr felajánlja magát „értetek és sokakért”: ezt hallva mi is részesnek érezzük magunkat és hálával felelőssé válunk a mindenkire vonatkozó megváltás ígéretéért.

A pápa – aki már tárgyalta ezt a témát Jézusról szóló könyvében – mély és lenyűgöző kateketikai példát ad nekünk a keresztény hit néhány, legjelentősebb szaváról. A szeretet és tisztelet jele ez Isten Tanításával szemben, továbbá magas szintű és alapvető teológiai és spirituális elmélkedés ahhoz, hogy mélységeiben tudjunk közeledni az Eucharisztiához. A pápa levele végén azt hangsúlyozza, hogy a Hit Évében ebbe az irányba kell elindulnunk. Reméljük, hogy sikerülni fog.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép