Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

SZT.MÁRIA
Topor Márta  Forum
Május 9-én, az Európa-napon Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke sajtókonferenciát tartott a Vatikáni Rádióban
2012-05-09 Forrás: Vatikáni Rádió
Szerdán este 7 órai kezdettel szentmisét mutat be a római Santa Maria Maggiore pápai bazilikában Európáért. Erdő Péter bíborossal koncelebrál Angelo Bagnasco genovai bíborosérsek és Józef Michalik przemysli érsek, a CCEE két elnökhelyettese.
A sajtótájékoztatóra a május 7-e és 10-e között Rómában folyó XII. nemzetközi katekétikai kongresszus keretében került sor, amelyet a CCEE szervezett. A tanácskozáson részt vesz Janka Ferenc atya, a tanács főtitkár-helyettese, Udvardy György pécsi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Katekétikai Bizottságának vezetője, valamint Obbágy László atya, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára.
Erdő Péter bíboros mindenekelőtt bemutatta az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának új intézményesített információs portálját, amelynek neve: Eurocathinfo.

A portálon jelen van a földrész 33 püspöki konferenciája, továbbá Luxemburg, a Monacói Hercegség és a maroniták ciprusi főegyházmegyéje, a chisinaui egyházmegye és a munkácsi eparchia.
Az információs portált az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának Titkársága gondozza két fiatal kommunikációs szakértő segítségével, akik az eurocathinfo titkárai, név szerint: a spanyol Sara María de la Torre Hernández, a Spanyol Püspöki Konferencia sajtóirodájának munkatársa, valamint a bosznia-hercegovinai Marin Oberan, az ország püspöki konferenciája honlapjának webmestere.

Az új weboldal lehetővé teszi, hogy az egyes helyi egyházak friss információkat szerezzenek egymás életéről.

A portál címe: http://www.eurocathinfo.eu/ccee/. Az egyes hírek címe angolul olvasható, míg maga a cikk eredeti nyelven jelenik meg. Az oldalon található automata program azonban a földrész 32 nyelvére lefordítja tartalmukat.
Újságírók kérdésére válaszolva Erdő Péter bíboros többek között az Európában kialakult helyzetről megállapította: „civilizációs válságról van szó, amely nem az embert helyezi előtérbe. A gazdasági életben is ez jelent kockázatot. Az erőszak, a fajgyűlölet és az emberi jogok megsértése mind az emberi méltóság elleni támadások”.

Az európai főpásztorok foglalkoznak a különböző országok helyzetével, de főleg közgyűléseik alkalmával. Legutóbb Zágrábban például a földrész demográfiai problémáját vitatták meg, szeptemberben pedig Sankt Gallenben az értékek válságáról értekeznek, amely gyakran vezet nacionalizmushoz és erőszakhoz.

A Vatikáni Rádió olasz műsorának adott interjújában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Katolikus Egyház Katekizmusa közzétételének 20. évfordulójáról szólt, amely egyben a nemzetközi katekétikai kongresszus témája is. A katekizmus fontos esemény volt az egyház történetében. Minden püspöki konferencia a lehető legrövidebb időn belül lefordította, majd újabb kiadások is megjelentek, mivel az eredeti szöveget utólag módosították. Egyes országokban több millió példány is elkelt.

Ugyanez vonatkozik a Kompendiumra, amelyet az oktatásban is használnak, bár nem tartozik a tankönyvek közé. A Kompendiumot, vagyis szintézist még a bevásárlóközpontokban is árusították. Magyarországon nagyon sikeres volt például az iskolák számára szerkesztett kiadás, amelyből 12-őt készítettek minden egyes évfolyam számára, pedagógiai szempontból átdolgozva.
Erdő Péter bíboros az olasz interjúban hozzátette: az európai hívek körében tapasztalható a reménység. Ha megosztjuk ezt másokkal, akkor megerősíthetjük a reményt az egész európai társadalomban.

Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE egyik elnökhelyettese, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke a sajtótájékoztatón az Európa-naphoz fűzte gondolatait. Emlékeztetett rá, hogy 1985-ben az Európai Unió vezetői milánói csúcsértekezletükön jelölték ki május 9-ét a földrész napjává. Ehhez a naphoz fűződik Robert Schuman, az egységes Európa egyik „alapító atyja”, 1950. május 9-én közzétett nyilatkozata, amelyben az akkori francia külügyminiszter Párizsban új politikai együttműködést javasolt Európa számára, kizárva egy újabb háború lehetőségét. Javasolta egy nemzetek feletti európai intézmény létrehozását, a közös szén- és acéltermelés irányítására.

A francia politikus egyfajta spirituális és erkölcsi végrendeletként hagyta ránk „Pour l’Europe” „Európáért” c. művét, amelyben felvázolta a jövő Európájának küldetését. Ez négy alappilléren nyugszik: legyen saját sorsa irányítója, a demokrácia bölcsője, továbbra is legyen ennek őrzője és váljon az emberiség vezetőjévé az egyetemes szolidaritás nevében. Robert Schuman Isten kezébe ajánlotta az Európai Unió sorsát. Most a CCEE elnöksége Európa védőszentjeinek oltalmába ajánlja az egész földrész új evangelizációját, a népek és nemzetek vágyát, hogy békében, igazságosságban és testvériségben éljenek. Ezért imádkoznak szerdán este a Santa Maria Maggiore bazilikában az Európáért bemutatott szentmisén.

A sajtótájékoztatón végül felszólalt Józef Michalik przemysli érsek is, a CCEE elnökhelyettese, akit a Lengyelországban és Ukrajnában megrendezésre kerülő európai labdarúgó bajnokság témájában kérdeztek meg. Az Ukrajnában kialakult politikai helyzet miatt ugyanis egyes európai országok már bejelentették, hogy bojkottálják a sporteseményt. Michalik érsek tolmácsolta a lengyel főpásztorok véleményét, miszerint nem célravezető a sport és a politika összekapcsolása.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép