Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Szent Balázs
Korona
Erdő Péter bíboros mutatta be Rómában a szentmisét Európáért
2012-05-10 Forrás: Magyar Kurír
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) elnöke mutatta be május 9-én, szerdán este hétkor a római Santa Maria Maggiore-bazilikában azt a szentmisét, amelyet a CCEE hitoktatásról szóló európai kongresszusa keretében tartottak. - A köszöntés után Erdő Péter elmondta: azért gyűltek össze, hogy az Úr és Európa védőszentjei segítségét kérjék az európai Egyház részére.
Az olvasmány (ApCsel 15,1-6.) és az evangéliumi rész (Jn 15,1-8.) is a Krisztus tanítványai között fennálló egységről szólt, amelyet a közös hit köteléke és hierarchikus egység tart össze. A bíboros az olvasmány történetével kapcsolatban - hogy a pogányokból lett keresztényeknek követniük kell-e teljes mértékben a zsidó szokásokat - kiemelte: a helyi probléma megoldásához szükség volt az egyetemes Egyház, a jeruzsálemi apostolok és presbiterek bölcs döntésére, amely utat mutatott a következő évezredekre is.

Hangsúlyozta, mennyire összecseng ezzel a II. Vatikáni Zsinat tanítása: „A kollegiális egység megmutatkozik az egyes püspököknek a részegyházakkal és az egyetemes Egyházzal való kölcsönös kapcsolataiban is. A római pápa mint Péter utóda örök és látható princípiuma és alapja mind a püspökök, mind a hívők sokasága egységének. Az egyes püspökök viszont az egység látható princípiumai és alapjai a részegyházakban, melyek az egyetemes Egyház képmásai” (Lumen Gentium 23). Az egyetemes Egyház jelképezi tehát a választott nép küldetését a maga teljességében. Az egyetemes Egyházból fakad a helyi egyházak gazdag sokasága – ily módon az európai egyházakban valóban Krisztus egy, szent, katolikus és apostoli egyháza van jelen és cselekszik.

Az evangéliumi részt értelmezve a CCEE elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy minden tanítvány és az egész Egyház életének alapja a Krisztussal való egység. Amikor új evangelizációról beszélünk, először a Krisztussal, az ő tanításával való kapcsolatunkat kell megvizsgálnunk.

Kiemelte, hogy az Egyház köt össze minket Krisztussal. Az Ige valóban megtestesült a történelemben. „A történelmi Jézus azonos a hit Jézusával. Ebből következően a hit Jézusához is Jézus hiteles megismerésén keresztül vezet az út.” Isten azt akarta, hogy Fia tanításán, életén, halálán és feltámadásán keresztül ismerjük meg őt – ezért van szükségünk az apostolok, a tanítványok, az Egyház tanúságtételére, és ezért küldte Jézus a tanítványait, hogy kereszteljenek meg minden népet. Ez a küldetés különösen aktuális a mai Európában – hangsúlyozta.

Homíliája utolsó szakaszában Erdő Péter bíboros Európa védőszentjeiről beszélt, akik nagy misszionáriusok, mint Cirill és Metód; a népek kultúráját az evangélium fényével átitató emberek, mint Szent Benedek; különféle népek keresztényei, mint a svéd Szent Brigitta vagy sienai Szent Katalin; olyanok, akik vértanúságuk által még a választott népet és az új szövetség népét is össze tudták kapcsolni, mint Edith Stein. A védőszentek adják és erősítik meg a keresztény közösség identitását. Hangsúlyozta, hogy Európának is szüksége van szent védelmezőkre. Fontos, hogy Európa „kiengesztelődjön önmagával, miközben nem utasítja el, nem felejti el sem múltját, sem jelenének teljes valóját, sem azokat az életet adó erőket, amelyek utat mutatnak jövőjéhez.”

Végül Szűz Mária és Európa védőszentjei közbenjárását kérte az európai püspöki konferenciák evangelizációs tanúságtételéért és lelki megújulásáért.

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádiónak az általa celebrált Európa-mise kapcsán elmondta: nekünk mindig az Isten alkotta valóság struktúráihoz kell alkalmazni, mert ha önkényes elképzeléseket hajszolunk, ami ettől elszakad, az előbb-utóbb válságot okoz. Bele kell néznünk a valóság tükrébe újra és újra, hallgatnunk kell a kinyilatkoztatás szavára is, és prófétai módon képviselnünk kell ezeket az értékeket.

Hozzátette: az egy másik kérdés, hogy ki hallgatja ezt meg, de mi bízunk abban, hogy minden időben és minden kulturális környezetben képes az egyház arra, hogy Krisztustól kapott küldetését elvégezze. Még akkor is, hogy ha örök feszültség van – és ez minden időben így volt – a közt a kötelesség között, hogy hitünket a maga teljes egészében átadjuk, és a között, hogy az adott kor és az adott kultúra emberei számára adjuk át.

Mint arról hírt adtunk, elindult az európai püspöki koferenciák közös információs hírportálja is. Ezzel kapcsolatban Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak elmondta: a hírportál a püspöki konferenciák erre megbízott felelőseitől a konferenciák saját híreit, gyűjti egybe, tehát nem szerkeszti a beküldött anyagokat, hanem abban a formában tartalmazza, ahogy a konferenciák felteszik az internetre. A központ feladata a műszaki egységesítés – erre két szakembert alkalmaznak, az egyiket Szarajevóban, a másik Spanyolországban – és a fordítás 32 nyelvre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép