Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Úrnapján a tömegben, Topor M.
Hóviharban
A pápa az angyali üdvözlet titkáról elmélkedett Ádvent utolsó vasárnapján
2008-12-23 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya elmagyarázta a csillagászat szerepét az imaidők meghatározásában, majd arra buzdította a híveket, akik a Szent Péter téren hallgatták őt, hogy Karácsony előtt pár nappal készüljenek a Megváltó befogadására.
December 21-ére esik az északi féltekén a téli napforduló. Ezen a vasárnapon tehát XVI. Benedek pápa az Úrangyala elimádkozása előtt arról is elmélkedett, hogy a természeti törvények az elmúlt évszázadokban nagy ösztönző erőt jelentettek az Úr műveinek hálás szemlélésére.

Elmélkedésében a pápa az angyali üdvözletből indult ki Ádvent negyedik vasárnapjának evangéliumi szakasza alapján. Az Úrangyala elimádkozásával nap mint nap újraéljük azt a döntő pillanatot, amikor az Úr kopogtatott Mária szívének ajtaján, és testet öltött benne. Néhány nap választ már csak el minket Karácsonytól, tekintetünket függesszük hát arra a kimondhatatlan misztériumra, amelyet Mária kilenc hónapon át szűzi méhében hordozott - mondta a pápa.
A megváltás első sarkalatos pontja éppen ez: Isten emberré válásának titka. A másik Jézus halála és feltámadása. E kettő egymástól elválaszthatatlanul ugyanannak az isteni tervnek a megnyilvánulása: Isten üdvözíti az emberiséget és a történelmet, magára véve az emberre nehezedő minden rosszat.

Az üdvösség misztériumának nemcsak történelmi, hanem kozmikus dimenziója is van - állapította meg a Szentatya. Krisztus a kegyelem napja, fényével átlényegíti és megvilágítja a világegyetemet. Maga Karácsony ünnepe is a téli napfordulóhoz kapcsolódik, amikortól kezdve az északi féltekén elkezdenek hosszabbodni a nappalok. Talán nem mindenki tudja, hogy a Szent Péter tér egyben napóraként is működik: a tér közepén álló obeliszk árnyékot vet az egyik szökőkút és a pápa ablaka irányába. Ez az árnyék az évnek ezekben a napjaiban a leghosszabb - magyarázta a híveknek a Szentatya. A csillagászatnak mindig nagy szerepe volt az imádság idejének meghatározásában. Az Úrangyalát reggel, délben és este imádkozták, míg régen a napóra a valódi delet mutatta, és e szerint szabályozták az órákat.

Itt említette meg a pápa, hogy 2009 világszerte a csillagászat éve lesz, arra emlékezve, hogy Galilei 400 évvel ezelőtt végezte első megfigyeléseit a távcsővel. A pápák közül többen foglalkoztak asztronómiával: II. Szilveszter tanította is, XIII. Gergelynek köszönhetjük naptárunkat, X. Szent Piusz pedig tudott napórákat készíteni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép