Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Óra
Lezárult a Szentszék és a Benetton-csoport közötti jogi eset a pápa képének jogtalan felhasználásáról
2012-05-16 Forrás: Vatikáni Rádió
Május 11-én, pénteken a Benetton-csoport jegyzéket tett közzé, amelyben sajnálatának ad hangot, hogy mélyen megsértette XVI. Benedek és a hívek érzékenységét a pápa képének felhasználása által az UNHATE (gyűlöletmentesség) kommunikációs kampányban.
A cég továbbá arról biztosít, hogy a Szentatya személyére vonatkozó fotókat visszavonta a kereskedelmi forgalomból és elkötelezi magát, hogy a jövőben nem használja fel a pápa képét semmilyen célra a Szentszék előzetes felhatalmazása nélkül. A Benetton-csoport végül ígéretet tesz, hogy irodái beszüntetik a kép további felhasználását harmadik felek részéről, internetes oldalakon vagy más helyeken.

Itt emlékeztetünk rá, hogy az elmúlt év november 16-án jelent meg, hatalmas méretekben a római Angyalvárhoz vezető hídnál is az a fotomontázs, amely a pápát és az egyiptomi imámot úgy ábrázolja, amint szájon csókolják egymást. Provokatív képről volt szó, amely részét képezte a Benetton-csoport által támogatott kommunikációs kampánynak. Azonnal nagy tiltakozásokat váltott ki az eset. A Szentszék még aznap kemény nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentette, hogy lépéseket tesz a Szentatya képének megfelelő védelme érdekében minden hasonló visszaélés ellen. A tiltakozásokat követően a Benetton rövidesen visszavonta a közrebocsátott képeket.

Mivel keveseknek keltette fel a figyelmét a Benetton-csoport pénteken kiadott közleménye és ezeknek is nagy része nem értette meg annak célját az eset óta eltelt hosszú idő miatt, meg kell tehát jegyezni, hogy ez a közlemény jelenti az ügy lezárását a Szentszék és a Benetton-csoport jogi képviselői közötti egyezmény alapján.

A Benetton-csoport e szerint elismeri még egyszer nyilvánosan, hogy megsértette a hívők érzékenységét, továbbá, hogy a pápa képét tiszteletben kell tartani és csak a Szentszék felhatalmazásával használhatják fel.

A Szentszék nem támasztott anyagi kártérítési igényt, de erkölcsi kártérítést kért az elkövetett visszaélés elismerése által és megerősítette elszántságát, hogy akár jogi eszközök révén is védelmezi a pápa képét. Az anyagi kártérítés helyett viszont a Benetton-csoporttól korlátozott, de hatékony felajánlást kért az egyház jótékonysági tevékenységének támogatására. Így ért tehát véget jogi szempontból is egy nagyon kellemetlen epizód, amelynek nem kellett volna megtörténnie. Ugyanakkor az esetből annak a tanulságnak a levonását remélik, hogy elengedethetetlen a pápa, mint minden más személy képének és a hívek érzékenységének a tiszteletben tartása.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép