Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Bonyhádvarasdi oltár
Kapisztráni Szent János (1386-1456)
2012. Május 27. - Pünkösdvasárnap – "B" év
2012-05-27 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
A jövendőt fogja hirdetni nektek - Szenvedése előtt Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok. Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek.
Hanem, amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből kapta, amit majd hirdet nektek. Minden, ami az Atyáé, az enyém is. Azért mondtam, hogy az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek.
Jn 15, 26-27, 16,12-15

A jövendőt fogja hirdetni nektek – ígéri Jézus a lélekről. A jövő mindig is izgatta a fantáziánkat, annak ismerete szinte mindenhatóságot kölcsönzött annak, aki sikerrel elhitette magáról, hogy ő bizony a jövőbe lát. A Lélek azonban nem ismereteket közöl erről a Lélekről, nem a jövő urává tesz, hanem „hirdeti” azt, mint egy programot, feladatot és küldetést. Hatalmat csak annyit kapunk hozzá, amennyi a sikerhez, – küldetésünk sikeréhez – szükséges, de mindezt küldetésben tesszük, ahogy az múlt vasárnap hallhattuk. Ilyenek voltak például, a jelek, melyekről Mennybemenetele előtt beszélt Jézus, melyeket konkrétan megígért. Másról, így a teljes jövőről nem beszél az Úr: „hisz nem vagytok hozzá elég erősek”. A piacra dobott álpróféciák bezzeg épp a katasztrófákról szólnak, félelmet gerjesztenek, és nem segítséget ígérnek. Hazugságok, melyektől messze, nagyon messze lakozik az Igazság Lelke.

Érdekes, de nem meglepő módon a kortársakat az Igazság Lelke kevésbé vonzza. Pedig a Vigasz, amelyre ők is vágynak, csakis az Igazság köntösében jelentkezik nálunk. Rábízzuk magunkat vezetésére?


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép