Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Giotto: Találkozás az Aranykapunál
A templom
Aranymise a szülőfaluban
2012-05-29 Forrás: Erdély.ma
A csanálosi születésű Tempfli József nyugalmazott 81. nagyváradi püspök aranymiséjére került sor pünkösdhétfőn a szülőfalu templomában. A megható alkalom nyitányaként Bura László nyugdíjas irodalomtanár köszöntötte a püspököt, valamint röviden ismertette az életpályáját.
Nyugalmazott Kirner Ferenc, nyugalmazott Láng Pál, valamint Reszler Mihály főesperes cerebrálta a szentmisét. A szertartáson részt vett továbbá nyugalmazott Ft. Knecht Béla, Luczás Lóránt szaniszlai plébános, Feigi György csomaközi plébános, Starmüller Ferenc mezőfényi plébános és Heinrich Antal csanálosi plébános. A szülőfalu oktatási intézményének, amely tavaly vette fel Csanálos nagy szülötte, az általános iskola támogatója előtti tisztelete jeléül a Tempfli József-iskola elnevezést, jelenlegi, illetve régebbi növendékei ministráltak az alkalmon.

Tempfli József nyugalmazott 81. nagyváradi püspök súlyosbodó betegsége okán ülve adott hálát a 19 évnek, amit püspöki hivatalban töltött. Ez idő alatt több mint 20 ezer fiatalt bérmált, 46 papot és 2 püspököt szentelt fel. Kiemelte a nagyarányú templomépítéseket és felújításokat, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium megalapítását, és áldásos tevékenységét, az egyházi javak visszaszerzését, különböző egyházi és karitatív intézmények alapítását és megszervezését. Végezetül megköszönte az elismerést, amiben részesítették, kiemelte, hogy ő csak a hivatását végezte (Nagyvárad díszpolgára, a Magyar Köztársaság Nagy Keresztje birtokosa, amit az összmagyarság megtartásáért folytatott munkájáért kapott).

Csanálos egyházközössége egy verssel mondott köszönetet a püspök áldozatos munkájáért. A verset Láng Janka írta, és Szabó Boglárka mondta el.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép