Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

oltár
Medál
Erdő Péter: a katolikus egyháznak meg kell újulnia
2008-12-24 Forrás: Gondola
A katolikus egyháznak meg kell újítania módszereit és nyelvezetét, hiszen a változó körülmények között élő mai embernek kívánja eljuttatni üzenetét. Az embernek egységes világképre van szüksége - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-budapesti érsek.
Erdő Péter bíboros az InfoRádió Aréna című műsorában többek között arra a kérdésre válaszolva, hogy milyennek látja az ország helyzetét most, a gazdasági válság idején, elmondta: a részleteket illetően gazdasági szakembernek kell lenni ahhoz, hogy az ember pontos képet adjon. Annyit azonban az embereknek a hangulatából vagy a lelki állapotából érzékelünk, hogy sokakat valamiféle szomorúság, a kilátástalanság érzése kerített hatalmába, és ez nagyon nagy baj. Az emberi optimizmusnak, a tenni akarásnak, vagy a reménynek valódi hatása van a sorsunkra, valódi hatása van az objektív körülményekre is. Tehát azt gondolom, hogy szükségünk van a reménységre. Ezt a reménységet pedig mi, katolikusok a keresztény hitünkből, világnézetünkből meríthetjük.

Az egyházi vezető beszélt arról is, az embernek egységes világképre van szüksége, egyébként nem tudja mi a jó, mi a rossz, hogy mi értékes és miért becsülheti az adott dolgot. Ha mondjuk egy társadalomnak az a célja, hogy tagjai minél nagyobb jólétben éljenek, akkor meg kell kérdeznünk, hogy mi a jó az embernek? Ehhez pedig meg kell kérdeznünk, hogy ki az ember? Meggyőződésem, hogy az egyháznak elsősorban az alapvető kérdésekben kell világos útmutatást adnia. Az isteni kinyilatkoztatás az, ami a történelmen keresztül érlelte és vezette az emberiséget, amelynek az üzenetét az egyház is hitünk szerint hordozza. Tehát alapvetően az első okunk a reménységre az, hogy van Isten, hogy nem vagyunk kitéve egy értelem nélküli, logikátlanul működő világmindenség kénye-kedvének, és a történelmünk sem értelmetlen folyamat, hanem célja van- hangsúlyozta Erdő Péter.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép