Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szentmise
Mária ábrázolás
Kivel köthet házasságot egy evangélikus lelkész?
2012-06-20 Forrás: Evangélikus.hu
A parokia.hu oldalon Szabó István református püspökkel készítettek egy interjút, Kényes kérdés címmel. Az újságíró többek között arról faggatta a püspököt, miért kerül egy református lelkész állásába, ha más vallásúval köt házasságot? A kérdést az evangelikus.hu-nak is neki szegezték abból a szempontból, vajon egy evangélikus lelkésszel megtörténhetne-e ugyanez. Utánajártunk. Íme a válasz.
Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az interjúban elmondta, hogy a hatályos református egyházi törvények szerint palástvesztéssel jár, ha egy református lelkész más vallásúval köt házasságot. A törvény ugyanis a lelkészségre nézve kizáró okként sorolja fel, ha nem református vagy evangélikus felekezethez tartozik a lelkész házastársa.

Szabó István püspök a maga részéről ezzel a törvénnyel egyetért: „Nem tartom lehetségesnek, hogy vasárnapra kelvén a lelkész református istentiszteletre megy, házastársa pedig misére. A lelkipásztor élete nem annyi, hogy egy adott időpontban egy adott helyen, adott körülmények és feltételek között elvégez egy szolgálatot, és aztán jön a magánélet. A lelkipásztor identitás-ember. Hogyan fog arról prédikálni, hogy családostól kell az Úr házába mennünk és az Urat dicsőítenünk, ha a fele családja másutt áll? Azután amikor gyermekek születnek, vajon megegyezhetnek, hogy a gyermekek nemük szerint követik a szülők vallását? Megengedheti-e magának egy református lelkipásztor, hogy gyermeke, aki az ő házában nevelkedik református lelkész gyermekeként, elmenjen mondjuk bérmálkozni vagy bemerítkezni?” – tette fel a kérdést.

A teljes interjút itt olvashatják el: http://www.keresztenymagyarorszag.hu/hirek/6292

Az evangelikus.hu utánajárt annak, evangélikus lelkész esetében ugyanez jelenthetné-e a Luther-kabát szögre tételét.

A 2005. évi III. törvény rendelkezik az egyházi szolgálatról és az egyházi szolgálatot végzőkről. Ennek első fejezetében van szó a lelkészi szolgálat általános kérdéseiről. Ennek 9. §-ában az áll: „A lelkész olyan személlyel köthet házasságot, aki családi és magánéletében, valamint hivatásában egyaránt vállalja házastársa evangélikus egyházi szolgálatát. A lelkész házasságkötési szándékát köteles a házasság megkötése előtt 3 hónappal az esperesen keresztül a püspöknek bejelenteni, és a házasságkötéshez engedélyt kérni. Az egyházi szolgálatra készülő teológiai hallgató és a lelkészjelölt is csak a püspök előzetes engedélyével köthet házasságot.”

Ebből következően tehát a Magyarországi Evangélikus Egyházi gyakorlatban nem kizáró ok a lelkészi hivatásra nézve, ha a házastárs más valláshoz tartozó.

„Teológiailag ugyan korrektnek tartom Szabó István református püspök okfejtését, de a törvénnyel és igazsággal feszültségben lévőnek érzem a szeretet és az irgalmasság keresztényi parancsát – mondta Gáncs Péter elnök-püspök. – Az ideális természetesen az lenne, ha lelkészeink evangélikus házastársat találnának maguknak, de alapvető emberi joguk van arra, hogy ha más vallású a párjuk, azzal is házasságra léphessenek, családot alapíthassanak és boldogok legyenek. A válások alapvetően nem azért történnének, mert más felekezetű partnerrel kötötték, inkább más okok vannak a háttérben. Azt sem tartom jónak, ha valaki a házassága miatt kénytelen az Istennek való szolgálatra elhívását megtagadni. Lehet, hogy evangélikus törvényünket sokan langyosnak, vagy túl megengedőnek tartják, de ha kemények lennénk sem érhetnénk el többet. Az empátia, az irgalom és a megértés munkálkodik bennem, amikor egy lelkész engedélyt kér nálam házasságkötéséhez.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép