Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Alonso Cano festménye
Mária és a kisded
Bencések új-régi közössége Győrben
2012-06-21 Forrás: Magyar Kurír
A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban különleges volt az idei tanévet lezáró rekollekció: e napon önálló monostorrá alakult a gimnáziumban dolgozó szerzetesek Szent Mór Bencés Perjelsége. Az eseményről Sárai-Szabó Kelemen tájékoztatta szerkesztőségünket.
A Magyar Bencés Kongregáció közösségében már évek óta érlelődött a gondolat, hogy az egyébként önálló életet élő házak jogilag is legyenek önálló közösségek. Az elmúlt évben tartott kánoni vizitáció során a vizitátorok külön kiemelték, hogy időszerűnek tartják e függetlenedést. Végül az idén tavasszal tartott konvent káptalan, majd az általános káptalan jóváhagyta ezt – írta Sárai-Szabó Kelemen.

Június 14-én Várszegi Asztrik főapát, a kongregáció prézes-apátja a diákokkal közös szentmisén kihirdette az önálló perjelség megalapítását. A perjelség szerzetesei mostantól még inkább felelősek a közösség életéért, a rájuk bízott munka – oktatás, nevelés, lelkipásztorkodás – minőségéért. A szentmise homíliájában a főapát az egymás iránti tiszteletet és szeretetet emelte ki Szent Pál nyomán, továbbá a mindannyiunk felelősségét, hogy világosság legyünk a környezetünk és a ránkbízottak életében.

A szentmise végén a közösség által választott perjel, Horváth Dori Tamás OSB megköszönte Várszegi Asztrik főapát és a közösség bizalmát, hogy önálló perjelséggé alakulhattak. Beszédében felhívta a figyelmet a közös imádság megtartó erejére, amiből áldás fakad a közös életre és a közös munkára – olvasható Sárai-Szabó Kelemen beszámolójában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép