Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mindenkit magávalragad
Topor Márta:  A kerengő
2012. Június 24. - Keresztelő János születése - Évközi 12. vasárnap - "B év"
2012-06-24 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
…és együtt örült vele mindenki. - Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve.”
Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a neve.”

Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent, Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.” A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett. Lk 1, 57-66, 80…és együtt örült vele mindenki. – Tudunk-e ma is így örülni a gyermekáldásnak? Megosztozva a szülők örömében? Mintha kihalt volna ez készségünk! Persze a közösségi szolidaritásnak vannak árnyoldalai is. Így lesz az újszülött névadásából közügy, sőt, társadalmi konfliktus. A törődő szomszédok mindennel törődnek, és mindenbe bele is szólnak. Érvük a hagyomány: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” Az újítás újkori divatja itt még ismeretlen. Jézus azonban az Újító lesz, és János az ő előhírnöke. Ezért már születésüknél mintegy figyelmeztetőül, Isten maga lesz a névadó, és így az újítás valódi szerzője. S mivel az ókori emberek számára a név életprogram, a névadás története korántsem banális, hanem a prófécia szerves része, valóságos kinyilatkoztatás. Így, a „Mi lesz ebből a gyermekből?” nagyon is jogos kérdés!

Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép