Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Tiéd vagyok
Szlovákul is készül új Heidelbergi Káté-fordítás
2012-06-26 Forrás: Református Egyház
Több száz éves hagyományt elevenít fel a Magyar Református Egyház a Heidelbergi Káté szlovák kiadásával, amelyet azonban nem mindenki fogad osztatlan örömmel. A szlovák nyelvű kátékiadásról Fazekas Lászlóval, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) püspökével beszélgettünk.
Milyen kátéfordításokat használtak eddig a Felvidéken?

A magyar gyülekezetekben általában ugyanaz a kátéfordítás volt használatos, mint a Magyarországi Református Egyházban. Ezt 1955-ben adták ki Rimaszombatban Varga Imre püspök előszavával. Egy könyvbe lett foglalva a Heidelbergi Káté és a II. Helvét Hitvallás. Varga Imre püspök készített egy egyszerűbb változatot is, főként gyermekek tanítására. A kérdések le vannak rövidítve és egyszerűsítve. Mind e mai napig ez a használatos. Szlovák testvéreink körében a lasztoméri lelkész Ján Baláľ-féle 1937-ben készült káté fordítása volt használatos. A totalitárius rendszerben egy ismeretlen fordítótól is származik egy fordítás. Juraj Brecko tusai lelkész pedig egyházunk megrendelésére készített egy szlovák nyelvű fordítást, összevetve az eddig meglévők szövegét az angol fordítással. ©tefan Turnský a II. Helvét Hitvallást fordította le szlovák nyelvre 1948-ban, néhány évvel ezelőtt pedig a pályini lelkész, Ján Janovčík készített egy modernebb szlovák fordítást a már meglévő alapján. Mindenképpen megbeszélés tárgyát kell, hogy képezze ezek kiadása.

A Generális Konvent (GK) másnapján kezdődik a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinatának háromnapos ülése. Milyen reakciók várhatók a Generális Konvent határozatára, amely saját költségén kiadja szlovákul is a Heidelbergi Kátét?

Korábban a GK Elnökségének ülésén visszaemlékeztünk arra, amikor 1752-ben Debrecenben liturgiás-, énekes- és imádságos-könyveket is kiadtak zempléni szlovák nyelvjárásban. Most ugyanezt a gesztust szeretnénk megtenni mindazon népek felé, akik velünk együtt éltek a Kárpát-medencében, és az ő anyanyelvükön szeretnénk odaadni közös hitvallási iratunkat a Heidelbergi Káté kiadásának 450. évfordulóján. Ezt a kezdeményezést egyházunkban szlovák testvéreink közül nem mindenki fogadta teljesen pozitívan – érthető módon, hiszen a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozás nagy feszültségeket váltott ki. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nekünk nyitottnak kell lennünk a velünk, körülöttünk élő népek és nemzetek felé, ezzel is megmutatva azt, hogy a Magyar Református Egyház nem egy zárt, hanem egy nyitott közösség, amelynek az a feladata, hogy Krisztust kövessük, hiszen ő a jövő. Épp ezért fontos és pozitív lépésnek tartom, hogy a Magyar Református Egyház felvállalja a szlovák nyelvű Káté kiadását is.

Milyen ellenvetés fogalmazódott meg a szlovák egyházmegyék részéről a kátékiadással kapcsolatban?

Komoly ellenvetés nem volt, a határozat miértjével kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Mi csak azt tudtuk válaszolni, hogy annak idején úgyszintén segítette a magyar református egyház a területén élő kisebbségeket. Abban az időben ez igen jelentős tett volt. A már említett kiadványok az első olyan szlovák, zempléni nyelvjárásban írott emlékek, amelyeket forgatva a közösségek előremozdíthatták és felvirágoztathatták az egyházi életet.

A Dunántúli Egyházkerület megalapításának négyszázadik évfordulóját ünnepeljük, amelynek a trianoni döntés előtt az SZRKE pozsonyi, komáromi és barsi egyházmegyéi is tagjai voltak. Hogyan ünnepelnek, egyáltalán, ünneplik-e ezt az évfordulót?

Elsősorban az ittlétünkkel ünneplünk, képviseljük egyházunkat. Az első alkalommal, amikor a REND indult a Dunántúli Egyházkerületben, akkor megkeresett bennünket a kerület vezetősége, és bizonyos mértékig mi is bekapcsolódtunk a szervezésbe. Idén is készülnek gyülekezeteink részt venni a REND-en Székesfehérváron. A négyszázadik évforduló kapcsán jelentős esemény a mi számunkra is a Generális Konvent szombathelyi tanácskozása, ahogy a körmendi ünnepi emlékmenet és istentisztelet is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép