Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szép karácsonyi
stólával összekulcsolt kéz
Kormányrendelet az egyházi költségvetési céltámogatások felhasználásáról
2012-07-04 Forrás: Magyar Kurír
Megjelent az egyházi költségvetési céltámogatások felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet a július 3-i Magyar Közlönyben. A jogszabály kitér az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények, illetve a hittanoktatás támogatására, valamint az ötezernél kevesebb lakosú településeken szolgáló egyházi személyek jövedelempótlékára.
A kormány megállapítja, hogy az állam támogatja az egyházak által fenntartott levéltárak, könyvtárak, múzeumok és más gyűjtemények működési, gyarapítási feladatait; a meglévő állomány restaurálását, rendszerezését, közhasználatuk biztosítását, valamint az egyházi közművelődési intézmények működését.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy az előfinanszírozásként folyósított támogatást meghatározott arányok szerint, normatív jelleggel osztják fel az ilyen típusú intézménnyel rendelkező egyházak között; ezek az arányok azonban az egyházak kezdeményezésére megváltoztathatók, ha az általuk működtetett közgyűjtemények, közművelődési intézmények száma, működése vagy szolgáltatási köre a változást indokolja.

Az egyházak belső szabályaik szerint döntenek a nekik biztosított költségvetési támogatás felhasználásáról a támogatás céljának megfelelően, és az összeggel elszámolnak az érintett évet követő január 31-ig.

A kormányrendelet szól arról is, hogy a hittanoktatás állami támogatását felerészben a tanulói csoportszám, felerészben pedig a tanulói létszám szerint osztják fel arányosan az egyházak között, azzal a kitétellel, hogy egy hittancsoport létszáma nem lehet kevesebb hétnél. Ezt a támogatást előfinanszírozásként folyósítja az állam, három egyenlő részletben.

Az egyházak jogosultak az ötezernél kevesebb lakosú településeken szolgáló egyházi személyek állami jövedelempótlékára – állapítja meg többek között a kormányrendelet. Kitérnek arra is, hogy az Egyház egy egyházi személy részére legfeljebb egy településen ellátott szolgálat címén folyósíthat jövedelempótlékot, amelynek összege a mindenkori minimálbér 60 százalékát nem haladhatja meg. A támogatást előfinanszírozásként adja az állam.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép