Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Feszület
Afrikai karácsony
2012.Július.15. - Évközi 15. vasárnap - B év
2012-07-15 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Ne vigyenek semmit, csak vándorbotot. - Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta:
„Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, bizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt űztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. Mk 6, 7- 13Ne vigyenek semmit, csak vándorbotot. – így szól az utasítás. A világ talán legrégibb munkaszabályzata szűkszavú, és még így is valójában csak két pontból áll: eszköztelenül kell járni az utat, és nem pazarolhatják energiájukat azokra, akik ellenállnak. Ez az eszköztelenség, ez a racionalitás kemény feltétel, de valójában azt jelenti, hogy a hirdető csak katalizátor, a meglevő készséget engedi kibontakozni a jó hírre fogékony befogadó közösségben. A befogadó így kezdettő fogva közreműködik, nem passzív hallgató, hanem maga is stimulálón hat a hirdetőre. A harmadik szabály emellett szinte elsikkad, ti., hogy kettesével menjenek!

Ennek sok előnye van. Az apostolok nap, mint nap kiértékelhették az eseményeket. Az apostolok buzdították és támogatták egymást. Az apostolok feloszthatták a munkát egymás között, hogy ki-ki tehetsége és adottságai szerint abban jeleskedjék, amiben jó.

Mindamellett senkit sem hagytak ki, mindenki megkapta az esélyt: ’”hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg” – számol be Márk. Nem erőltették azonban, ott ahol hiányzott a nyitottság. Tovább mentek. És ez lenne a negyedik szabály, talán a legfontosabb: el kell menni az emberekhez, nem várni, hogy ők jöjjenek!


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép