Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szent Vendel remete
Heverésző angyalka (A)
„Pénz és átláthatóság” – P. Federico Lombardi SJ eheti jegyzete
2012-07-21 Forrás: Vatikáni Rádió
A héten közzétettek egy részletes jelentést a Vatikán elkötelezettségéről, amelyet gazdasági és pénzügyi téren a nemzetközi ellenőrző és szabályozó rendszerbe való beilleszkedésért tesz a bűnözés új formáinak leküzdése érdekében, vagyis a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen. A jelentést a Moneyval, az Európa Tanács e területen működő szakértői bizottsága készítette. Az értékelés szerint a Vatikán már eddig is sokat tett és jó úton halad akkor is, ha még sok teendő van hátra.
A Szentszék számára bátor és innovatív döntést jelentett ennek az útnak a választása, amely megfelel a pápa által kívánt átláthatóság irányvonalának minden téren.

Mint tudjuk, a pénz sokat segíthet a jó dolgok szolgálatában, sőt gyakran elengedhetetlen a csodálatos tervek megvalósításához. Ugyanakkor nem jelenti az egyetlen megoldást és használata olykor kockázattal jár: egyszer a bölcsesség hiánya miatt, másszor pedig a birtoklásvágy elhatalmasodása miatt. Az, hogy a nemzetközi közösség aggodalommal van a közjó védelmét szolgáló szabályok és ellenőrzések felállítása iránt, nagyon pozitív dolog, sőt szükségszerű. Az, hogy az egyházi intézmények szilárdan és alázatosan részt vesznek ebben, jogos és kötelességszerű. Semmi ok sincs ugyanis azt gondolni, hogy ezek az intézmények tapasztaltabbak vagy gyakorlottabbak lennének a többinél az ellenőrzések felállításában, sőt, olykor a jó szándékba vetett bizalom csökkentheti a figyelmet.

Szigor és jó vezetés, a költségvetés átláthatósága és törvénytisztelet. Ezt kell megvalósítani minden szinten, a világ minden pontján és területén, a szeretetszolgálatban, a nevelés-oktatásban, az egészségügyben… Az út mindenki számára hosszú és összetett, még a katolikus szervezeteknek is nehéz a feladatuk a helyzetek sokszínűségében. A helyes irány azonban nem kétséges, mivel az erkölcsi és spirituális küldetés hihetőségének egyik előfeltételéről van szó, amely mindennél fontosabb. Kívánjuk, hogy a Vatikán által a Moneyval jelentésével megkezdett út jó lépés és jó példa legyen az egész egyház számára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép