Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Megfeszitve
Jacob Jordaens: Az eredendő bűn
Hatvan évvel ezelőtt hurcolták el a hercegprímást
2008-12-28 Forrás: Magyar Nemzet Online
Hatvan évvel ezelőtt, 1948. december 26-án hurcolták el a Mindszenty József hercegprímást az ÁVO központjába, az Andrássy út 60-ba. A főpapot később egy látványos koncepciós perben, meghamisított vallomások alapján életfogytiglani fegyházra ítélték.
Hatvan évvel ezelőtt, Karácsony másnapján dörömböltek az ávósok a prímási palota ajtaján. A hercegprpímás elfogására Décsi Gyula államvédelmis alezredes is megérkezett Esztergomba. A főpap csak a legszemélyesebb tárgyait vihette magával. Mindszenty Józsefet kémkedéssel, valutaüzérkedéssel és a köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolták.

Magyarország hercegprímását a vallatások során többször megalázták, mezítelenre vetkőztették és megverték. A kínzásokról és a stimuláló szerek adagolásáról főpap részletesen is beszámolt emlékirataiban. Mindszenty, akit már a nyilasok is bebörtönöztek, végül minden próbálkozás ellenére sem tört meg teljesen és a tárgyalásán bátran szembenézett vádlóival és bíráival. Vallomásait ezért meg is kellett hamisítani. Végül életfogytiglani fegyházra ítélték, mert a halálos ítélettől a várható külföldi és magyarországi tiltakozások miatt visszariadtak.

A nyugati tiltakozás és a főpap egészségi állapota miatt végül a fegyházat házi őrizetre változtatták. A hercegprímást 1956-ban szabadították ki a felsőpetényi őrizetből, a forradalom leverése után az amerikai nagykövetségre menekült. Itt írta meg emlékiratait is. Az országot – akarata ellenére – 1971 szeptemberében hagyta el, végül a bécsi Pazmaneumban lelt otthonra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép