Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A szent család (A)
BUÉK mindenkinek
A Hit évének hivatalos programja
2012-08-02 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa október 11-én, csütörtökön délelőtt ünnepélyes szentmisével nyitja meg a Szent Péter téren a Hit évét, amely 2013. november 24-én fejeződik be. A fontos világegyházi eseményhez a következő programok kapcsolódnak:
Október 6-án, Szent Ferenc városában, Assisiben a Kultúra Pápai Tanácsa „Pogányok Udvara” elnevezésű programsorozatának keretében rendez találkozót a hívők és nem hívők között, hogy párbeszédet folytassanak a hit témájáról.

A Vatikánban október 7-e és 28-a között kerül sor a XIII. rendes püspöki szinódusra a következő témáról: „Új evangelizáció a keresztény hit átadása céljából”.

Október 11-én, délelőtt 10 órakor XVI. Benedek pápa a szinódusi atyákkal és a püspöki konferenciák elnökeivel ünnepélyes szentmise keretében megnyitja a Hit évét. Az Olasz Katolikus Akció este fél 7 és fél 10 között fáklyás felvonulást tart az Angyal vártól a Szent Péter térig, emlékezve a II. vatikáni zsinat megnyitásának 50. évfordulójára.

Október 12-én, Rómában az Il Gesù templomban „Dante hite” címmel kulturális és művészeti estre kerül sor a Kultúra Pápai Tanácsa kezdeményezésére. Az elbeszélő költemény Paradicsom c. fejezetének XXIV. énekét olvassák fel, amely tartalmazza Itália első nemzeti költőjének hitvallását.

Október 20-án, Rómában a Népek Evangelizációja Kongregáció szervezésében zarándoklatot és missziós imavirrasztást tartanak a Gianicolo-dombon.

Október 21-én, a Vatikánban XVI. Benedek pápa hét vértanút illetve hitvallót avat szentté. A következő boldogokról van szó:

Jacques Berthieu, jezsuita pap, 1896-ban Madagaszkáron vértanúságot szenvedett misszionárius; Pedro Calungsod, világi katekéta, aki 1672-ben halt vértanú halált a Fülöp-szigeteken; Giovanni Battista Piamarta, hitvalló olasz pap, az ifjúság nevelője, 1913-ban hunyt el. A német származású Marianne Barbara Cope hitvalló, aki 1918-ban halt meg Molokai-sziget lepratelepén; Maria del Monte Carmelo (világi nevén Carmen Sallés Barangueras) spanyol rendalapítónő, 1911-ben hunyt el; Kateri Tekakwitha, kanadai indián konvertita, 1680-ban hunyt el; végül Anna Schäffer, bajor világi hívő, aki Krisztus szeretetéről tett tanúságot. Hosszú éveken át ágyhoz kötött betegként folytatta misszionáriusi tevékenységét. 1925-ben hunyt el.

Október 26-a és 30-a között kerül sor Rómában a katolikus oktatók világszövetségének kongresszusára a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció részvételével.

November 15-e és 17-e között tartják meg a Vatikánban az Egészségügy Pápai Tanácsa XXVII. Nemzetközi konferenciáját. Témája: „A kórház, mint az evangelizáció helye: emberi és spirituális küldetés”.

December elsején XVI. Benedek pápa vezeti Advent első vasárnapjának vesperását a római pápai egyetemek, szemináriumok és egyházi kollégiumok, valamint római egyetemek számára a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció szervezésében.

December 20-án Rómában kiállítás nyílik az Angyalvárban a Hit évéről. A kiállítás 2013. május elsejéig tekinthető meg.

December 28-án Rómában kezdetét veszi a Taizéi közösség szokásos év végi találkozója, amelyet idén a római vikariátussal közösen szervez az európai fiatalok számára. A találkozó 2013. január másodikán ér véget.

2013. január 25-én Rómában a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában XVI. Benedek pápa ökumenikus szertartást vezet. A bazilika képtárában 2013. november 24-ig megtekinthető a Sanctus Paulus extra moenia et Concilium Oecumenicum Vaticanum II. c. kiállítás.

Február 2-án, a vatikáni Szent Péter bazilikában XVI. Benedek pápa szentmisét mutat be a szerzetesi világnap alkalmából.

Február 25-én és 26-án Rómában nemzetközi kongresszusra kerül sor a következő témáról: „Szent Cirill és Metód a szláv népek között: 1150 évvel küldetésük megkezdése után”. A kongresszust 25-én a Pápai Keleti Intézetben, 26-án pedig a Pápai Gergely Egyetemen tartják.

Március 24-én XVI. Benedek pápa bemutatja a virágvasárnapi szentmisét. Ez a nap hagyományosan a fiatalokat készíti elő az Ifjúsági Világtalálkozóra.

Április 4-e és 6-a között Rómában nemzetközi konferenciát rendeznek a Neveléstudományok Nemzetközi Katolikus Szövetsége és a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció szervezésében.

Április 13-án a vatikáni VI. Pál kihallgatási teremben „Oh My Son” (Ó, Fiam) címmel hangversenyre kerül sor.

Április 15-e és 17-e között tartják a szemináriumok napját megalapításuk 450. évfordulója alkalmából.

A Katolikus Nevelésügyi Kongregáció tanulmányi napot rendez a II. vatikáni zsinat dokumentumainak jelentőségéről, valamint a Katolikus Egyház Katekizmusáról, a papjelöltek képzésében betöltött szerepéről.

Április 28-án a Vatikánban a bérmálkozott fiatalok napját tartják meg. A Szentatya néhány fiatalnak kiszolgáltatja a bérmálás szentségét.

Május 5-én a pápa szentmisét mutat be a konfraternitások és a népi ájtatosság napja alkalmából.

Május 18-án XVI. Benedek pápa vezeti Pünkösd vigíliájának szertartását, amelyet az egyházi mozgalmaknak szentelnek. A szertartás során elzarándokolnak Péter sírjához és a Szentlélekért fohászkodnak.

Június 2-án a Szentatya ünnepélyes szentségimádást vezet. Az adorációt az egész világon egyszerre végzik Corpus Domini ünnepe alkalmából.

Június 16-át az élet evangéliumának (Evangelium vitae) szentelik a pápa vezetésével. Tanúságtételek hangzanak el az élet evangéliumáról a személy méltóságának védelme érdekében, amely a fogantatás pillanatától kezdve az élet természetes befejeződéséig tart.

Június 22-én a Vatikánban nagyszabású koncertet tartanak a Szent Péter téren a Hit éve alkalmából.

Július 7-én a pápa jelenlétében, a Szent Péter téren lezárul a szeminaristák, novíciusok és novíciák zarándoklata.

Július 23-a és 28-a között Rio de Janeiro-ban XVI. Benedek pápa részvételével megtartják az Ifjúsági Világtalálkozót.

Szeptember 18-án és 19-én a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció szervezésében tanulmányi szemináriumra kerül sor. A katolikus egyetemek képviselői elmélyítik, hogy milyen értéket jelent a Katolikus Egyház Katekizmusa a teológiai oktatásban a katolikus egyetemeken.

Szeptember 29-én a Vatikánban megtartják a katekéták napját XVI. Benedek pápa jelenlétében. Ezen a napon egyben megemlékeznek a Katolikus Egyház Katekizmusa megjelenésének 20. évfordulójáról.

Október 13-án Mária napot tartanak a Vatikánban XVI. Benedek pápa jelenlétében minden máriás szövetség részvételével.

November 24-én XVI. Benedek pápa a Vatikánban ünnepélyes szertartással lezárja a Hit évét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép