Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Cavaraggi: Szent András keresztre feszítése
XII. Kelemen
„Az Úti Boldogasszony mindig mellettem állt”
2012-08-04 Forrás: Vatikáni Rádió
1962. augusztus 6-án szentelték pappá Brüsszelben P. Szabó Ferenc jezsuitát, aki 25 éven át volt a Vatikáni Rádió magyar műsorának felelős szerkesztője. Az interjúban felidézi az 50 évvel ezelőtti fontos eseményt, majd irodalmi munkásságáról szól.
P. Szabó augusztus 5-én, Zalalövőn mutatja be aranymiséjét délelőtt 10 órakor. A szertartás főcelebránsa Veres András szombathelyi megyéspüspök. Augusztus 6-án pedig a budapesti Jézus Szíve templomban 17 órakor, a magyar jezsuita tartomány találkozójának keretében kerül sor a pappá szentelésének 50. évfordulójára emlékező szentmisére.

Az interjúban Ferenc atya részletesebben kitér Pázmány kutatására, amelynek egyik eredménye a közelmúltban megjelent kötete: „Krisztus és egyháza Pázmány Péter életművében”. A könyv egyben tiszteletadás Őry Miklós jezsuita emlékének, akivel kezdetben közösen végezték a kutatásokat.

P. Szabó idén is egy hónapot szerkesztőségünkben töltött, hogy segítse munkánkat a nyári vakáció idején. A rádiós munka mellett megírta újabb könyvét, amely a Vatikán keleti politikájával, az Ostpolitik-kal foglalkozik. A mű egyben összefoglalja a múlt század második felének főbb teológiai irányzatait, különös tekintettel a francia gondolkodókra, feleleveníti a zsinati tanítást és személyes élményekkel gazdagítja a történelmi visszatekintést, hiszen P. Szabó volt a tolmácsa a Vatikánban azoknak a magyar politikusoknak, akik a ’70-es évektől kezdve a pápáknál jártak.

A szerző egyik végkövetkeztetése az Ostpolitik megítélésében: a diplomácia egyháza mellett létezett a vértanúk egyháza. Fejet kell hajtanunk a kommunizmus áldozatai, a vértanúk és hősies hitvallók előtt, akik szenvedésükkel tettek tanúságot az igazság Krisztusa mellett.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép