Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Péter tér a kupolából
Várakozás
2012.Augusztus. 5. - Évközi 18. vasárnap - "B" év
2012-08-05 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
…elmentek Kafarnaumba, hogy megkeressék Jézust - Amikor a nép nem találta Jézust, sem a tanítványait, bárkába szálltak, és elmentek Kafarnaumba, hogy megkeressék Jézust. Amikor a tó túlsó partján megtalálták, megkérdezték tőle: „Mester, mikor jöttél ide?”
„Bizony, bizony, mondom nektek – felelte Jézus -, nem azért kerestek, mert csodajelet láttatok, hanem mert ettetek a kenyérből és jóllaktatok. Ne olyan eledelért fáradozzatok, amely megromlik, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre.” Erre megkérdezték tőle: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?” „Istennek az tetszik – válaszolta Jézus –,ha hisztek abban, akit küldött.” De ők így folytatták: „Hát te milyen csodajelet teszel, hogy lássuk és higgyünk neked? Mit tudsz tenni? Atyáink mannát ettek a pusztában, amint az Írás mondja: Égi kenyeret adott neki enni.” Jézus erre így szólt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Nem Mózes adott nektek kenyeret az égből, hanem Atyám adja nektek az igazi égi kenyeret. Mert az az Isten kenyere, aki alászállt az égből, és aki életet ad a világnak.” Erre így szóltak hozzá: „Urunk, add nekünk mindig ezt a kenyeret!” „Én vagyok az élet kenyere – felelte Jézus. Aki hozzám jön, többé nem éhezik, és aki bennem hisz, soha nem szomjazik.” . Jn 6, 24- 35…elmentek (Kafarnaumba), hogy megkeressék Jézust – ez a mai nap, és akár e hónap mottója! Augusztus hónapjában a vasárnapi evangéliumok közös témája az eucharisztia, és a botrány, mellyel Jézus kinyilatkoztatását fogadják, ti., hogy az Isten kenyere, aki alászállt a mennyből. A tanítványoknak végül dönteniük kell, elfogadják-e ezt a hallatlan tanítást! Milyen szép, hogy a magyarság ebbe a ciklusba építette be a kenyér ünnepét, mintegy nemzeti hitvallásként az életadó kenyér mellett! Mi a következő négy héten János evangélistával, mint kalauzunkkal, átélhetjük a nép és a tanítványok lelki vívódásait, mielőtt magunk is igent mondanánk az élet kenyerére.

A mai evangélium első tanulsága, hogy nekünk, tanítványoknak, kell Jézus elé és felé mennünk, hogy választ kapjunk kérdéseinkre. A nép, amelyről János beszél, megtette ezt. Persze, meg kell tanulniuk jól kérdezni! A kérdés, hogy „Mester, mikor jöttél ide?” ugyanis teljesen nem ide illő! Jézus nem is válaszol rá. Jézus ehelyett világosan utal arra, hogy a valódi kérdés az, miért jöttek utána. Jézus az ő motivációjukról beszél: ettek és jóllaktak, és erre a tapasztalatra vágynak, újra meg újra! Válaszának fontosságát az ünnepélyes Amen, amen (bizony, bizony mondom nektek) is aláhúzza. Számunkra is ez a kérdés: miért megyünk Jézushoz? Miért járunk misére? Van jobb válasz, mint az, hogy életet, örök életet akarunk, ezt sóvárogjuk, ezt keressük itt és most? Erre és ehhez nem érdemes semmiféle alternatívát keresni, azaz, nem az a kérdés, hogy mit tegyünk, ahogy a nép a jelenetben balgán megkérdezte: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?” Lám, nem csak a mai ember akar mindenáron tenni, venni, cselekedni, azaz valójában tetteivel kiérdemelni a jót, de már Jézus kortársai is. Pedig részükről, részünkről csak a hit kell. S lám, pont ez hiányzik belőlük! Ők megint arról beszélnek, amit tenni kell, de ezúttal Jézustól kérik számon a cselekvést: Mit tudsz tenni? Erre azonban Jézus ismét ünnepélyesen megerősíti, hogy csak el kell fogadni az ajándékot. Az ajándék pedig ő maga. Jézus felébreszti a vágyat bennük, így most már ők maguk kérik: „Urunk, add nekünk mindig ezt a kenyeret!” Mire Jézus mit tehet? Megismétli, hogy ő az ajándék! Akarjuk őt?


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép