Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Himnusz
Aratás, vagy mi ez?
Eljárás indul a pápa volt komornyikja ellen – szentszéki sajtótájékoztató a Vatikánból kiszivárogtatott dokumentumokról
2012-08-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Hétfőn tették közzé a Vatikánban a titkos dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos vádat és határozatot. Piero Antonio Bonnet bíró elfogadva Nicola Picardi főügyész kérelmeit jogi eljárást indított két személy ellen: Paolo Gabriele, XVI. Benedek egykori komornyikja ellen lopás minősített esete miatt emel vádat és Claudio Sciarpelletti-t, a Vatikáni Államtitkárság munkatársát bűnpártolással vádolja.
Paolo Gabriele jelenleg házi őrizetben van. A 48 éves Claudio Sciarpelletti, akit május 25-én tartóztattak le, majd a következő nap ideiglenesen szabadlábra helyeztek óvadék letétbehelyezése ellenében és bizonyos szabályok betartásának kötelezettségével. Szerepe mindenesetre jelentéktelennek tűnik, és bűnpártolás miatt indítanak ellene eljárást.

Paolo Gabriele először mindent tagadott a pápai házban tartott találkozó során Georg Gaenswein prelátus, a pápa személyi titkárának egy specifikus kérdésére válaszolva. Majd bevallotta a kihallgatások során, hogy dokumentumokat szolgáltatott ki Gianluigi Nuzzi újságírónak pénz elfogadása nélkül. Cselekedetét, amelyről tudta, hogy bűncselekmény, azzal magyarázta, hogy szerinte a pápát nem informálták megfelelően arról a rosszról és korrupcióról, amelyet az egyházban látott. „Biztos voltam benne, hogy a médiával okozott sokk jót tenne és visszahozná az egyházat a helyes vágányra” – nyilatkozta Gabriele, aki a Szentlélek és a Gondviselés követének érezte magát.

Az volt komornyik lakóhelyén tartott házkutatás során nemcsak nagyszámú titkos dokumentumokat találtak, de a pápának címzett 100 ezer eurós csekket is, amely a Guadalupei Szent Antal Katolikus Egyetemről származott, továbbá a pápának szóló aranyrögöt, valamint Virgíliusz: Aeneis c. eposzának fordítását Annibal Caro gondozásában, amelyet Velencében adtak ki 1581-ben. Ez is egy ajándék volt a pápának.

Paolo Gabrielét két pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá, amelyek ellentétes eredményt hoztak beszámítási képessége terén. Az elsőt a római La Sapienza Egyetemről Roberto Tatarelli professzor végezte, aki szerint a felmerült pszichikai zavarok nem zárják ki a gyanúsított felismerési és akarati képességét, (tudatosságát és cselekvési szabadságát). A második vizsgálatot a római Pápai Gergely Egyetemről Tonino Cantelmi professzor végezte, aki az ellenkezőjére jutott. Picardi főügyész és Bonnet bíró az első szakértői véleményt tartják elfogadhatónak.

Tatarelli professzor hangsúlyozza, hogy Paolo Gabriele üldözéses paranoid képzetalkotástól szenved. Személyisége törékeny és bizonytalan, amelyet a másoktól kapott figyelem és szeretet iránti nagy igény jellemez, tehát manipuláció tárgyává válhat. Mindenesetre ezek nem jelentenek olyan mentális zavart, amelyek kizárnák tudatosságát és cselekvési szabadságát.

Cantelmi professzor szerint Paolo Gabriele személyisége csonka és bizonytalan identitástól szenved, befolyásolható, nagyravágyó érzelmek által befolyásolt, az erkölcsi merevség és az igazságosságról alkotott személyes elképzelés váltakozik személyiségében, továbbá nagy szüksége van az elismerésre. Cantelmi professzor szerint Paolo Gabriele képzetalkotási folyamatainak deformációja beszámíthatatlansághoz vezet. Ezt a szakértői véleményt azonban nem osztotta a bíró és a főügyész, ezért eljárás indul Paolo Gabriele ellen.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép