Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Az utca Becsén, ahol a Than fivérek szülőháza áll...elhagyatva,Topor M.
Korona
Felújításra szorul a csíksomlyói kegytemplom orgonája
2012-08-17 Forrás: Erdély.ma
2011 szeptemberében ünnepeltük a csíksomlyói kegytemplom jelenlegi orgonájának 80 éves évfordulóját. 1930–1931 között épült, és feltehetőleg az ötödik a sorban a történelem folyamán, amely betölti a kegyhelyet gyönyörű hangjával. Tervezője Geyer József budapesti orgonatervező, a kivitelezők pedig Wegenstein Lipót és fiai voltak, akik saját gyárukban építették fel a 40 regisztert, 3 manuált és 2842 sípot számláló hangszert. Eredetileg 36 szólóváltozata volt, amelyből 4 nyelvsíp.
Egy 1990-ben végzett általános javítás és átalakítás óta – amely Dr.Walter Kindlnek, a temesvári alsóvárosi dóm karnagyának és Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mérnöknek a nevéhez fűződik – az orgona 40 szólóváltozattal és 2824 síppal rendelkezik. Bár a felújítás alkalmával elektromosították a teljes billentyűvezérlést és a regiszteres vezérlés egy részét is, a teljes elektromosítás anyagiak hiánya miatt elmaradt.

Az utóbbi időben egyre több probléma van a nem elektromosított, az úgynevezett pneumatikus részekkel, ezért az orgona teljes felújításra szorul, mert az elmúlt huszonöt év alatt elhasználódtak a bőrök, egyre több a meghibásodás. A 2012 szeptemberében kezdődő felújítás során a csíksomlyói kegytemplom orgonájának teljes javítására, tisztítására és hangolására, valamint a teljes rendszer elektromosítására kerülne sor. Beépítenének egy Setzer-kombinációt is, amely az orgonista dolgát könnyítené meg a regisztráláskor, főleg koncertek alatt.

A csíksomlyói kegytemplom immár több mint 80 éves orgonája minden szentmise állandó szereplője. Kíséretében esküvők, szerzetesi ünnepek, pap- és püspökszentelések alkalmával, valamint a zeneszeretőknek szóló koncertek során szebben száll a dallam. Karácsonykor, húsvétkor magasztosabb az ima, a pünkösdi búcsúkor eggyé kovácsolja a világ minden tájáról Csíksomlyóra zarándoklók lelkét, a különböző kéréseket egyetlen akarattá és hódolattá fogalmazza: „Édesanyánk, Hozzád jöttünk, / lángadozva, mert szerettünk.”

A csíksomlyói kegyhely orgonája dallamkombinációival évtizedekig megszakítás nélkül nyújtotta a szebbnél szebb lelki élményeket, most pedig ő szorul segítségre: az őt hallgatók és minden jóakaratú ember anyagi támogatására, ugyanis a javítási munkálatok előreláthatólag 135 000 lejbe kerülnek. Ehhez kérjük azoknak a segítségét, akiknek anyagi lehetőségei megengedik, és fontosnak érzik, hogy a csíksomlyói kegyhely orgonája továbbra is betölthesse szerepét: a jövőben is hozzájárulhasson ahhoz, hogy a lélek, amely Istenre vágyakozik, a dallam, az ének segítségével is közelebb kerüljön Hozzá.

A javításra és felújításra szánt összeget a következő számlaszámokra várjuk:

RON:
Mănăstirea Franciscanilor Şumuleu
Cod fiscal: 5023480
BCR Miercurea Ciuc RO32 RNCB 0152 0423 6929 0001

HUF:
Mănăstirea Franciscanilor Şumuleu
Cod fiscal: 5023480
BCR Miercurea Ciuc RO14 RNCB 0152 0423 6929 0034

Az átutalási szelvényre tüntessék fel: „A csíksomlyói kegytemplom orgonájának javítására”. Minden adakozó kedvű, jóakaratú ember segítségét köszönjük!
A csíksomlyói ferences testvérek nevében:

Fr. Urbán Erik OFM
templomigazgató
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép